Fejsbuk za decu: Nepoznate osobe mogu da upadnu detetu u prepisku

Teenager using smartphone Image copyright Getty Images

Kompanija Fejsbuk potvrdila je da postoje nedostaci u aplikaciji Fejsbuka za decu, jer u njihove kontakte i prepiske mogu da „upadnu" stranci.

Mesindžer Kids je počeo da radi 2017. godine i bio je predstavljen kao siguran prostor za decu koja su premlada za „odraslu" verziju ove društvene mreže.

Aplikacija deci omogućava da razgovaraju samo sa prijateljima koje je roditelj odobrio.

Međutim, greška u dizajnu o kojoj je prvo pisao magazin o novim tehnologijama The Verge, omogućila je i neovlašćenim korisnicima da budu deo tih grupnih razgovora.

„Nedavno smo obavestili roditelje da postoji tehnička greška u Mesindžer Kids aplikaciji koja je uticala na mali broj razgovora", potvrdila je kompanija.

Oni dodaju da su te razgovore isključili i roditeljima omogućili dodatne mere bezbednosti prilikom korišćenja Mesindžer Kids-a.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Ilustracija

The Verge je objavio je da je „hiljade" roditelja pisalo kompaniji zbog ovog problema. Kompanija nije BBC-iju dala tačan podatak o tome koliko ljudi ih je kontaktiralo.

Grupni razgovori

Deca jedino mogu da koriste Mesindžer Kids kada im roditelj ili staratelj odobri prijatelja. Ipak, na grupnom četu je postajala mogućnost da dete stupi u kontakt sa trećom osobom čije prisustvo u razgovoru je odobrio roditelj drugog deteta.

Portparol Fejsbuka rekao je za BBC da je greška istog trenutka sređena i da se kompaniji roditelji nisu žalili, kao i da nije bilo prijava nedoličnog ponašanja.

Ipak, portparol nije mogao da kaže koliko je dugo greška postojala, niti da li je Fejsbuk bio toga svestan.

Uskoro naplata

Komon Sens Medija, američka neprofitna organizacija koja se bavi zaštitom dece na internetu, kaže da je greška na Fejsbuku potvrdila da strahovi koji su se javili u samom startu, nisu bili bezrazložni.

Image copyright Facebook
Natpis na slici Roditeljski nadzor postoji da bi komunikacija bila sigurna

„Fejsbuk Mesindžer Kids je samo najnoviji proizvod Fejsbuka koji nosi rizike po privatnost dece i roditelja", kaže Džejms Stejer, osnivač i glavni i izvršni direktor Komon Sens Medije.

U ozbiljnim stručnim analizama postavlja se pitanje zašto je uopšte osmišljen proizvod koji na ovaj način angažuje decu.

Vest o ovom problemu dolazi u trenutku dok Fejsbuk čeka konačnu presudu zbog kršenja privatnosti zbog koje će morati da plati pet milijardi dolara.

Očekuje se da će kazna američke Federalne trgovinske komisije biti objavljena ove nedelje.

Povezane teme

Više o ovoj priči