Tramp ljut na Makrona: Uvešćemo porez na francusko vino

Francusko vino.
Natpis na slici „Uvek sam govorio da je američko vino bolje od francuskog", napisao je Tramp.

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je da je uvođenje poreza na digitalne usluge „glupost" kolege Emanuela Makrona i zapretio da će oporezovati francuska vina.

Tramp se, sada već tradicionalno, oglasio na Tviteru.

Porez od tri odsto u Francuskoj odnosiće se na kompanije poput Gugla, a Trampova administracija strahuje da će se na udaru naći i druge američke kompanije.

„Francuska je uvela porez na naše velike američke tehnološke kompanije. Ako neko treba da ih oporezuje, to je Amerika", napisao je Tramp.

„Uskoro ćemo da proglasimo kontramere na ovu Makronovu glupost. Uvek sam govorio da je američko vino bolje od francuskog".

Tramp, koji ne pije, upozorio je još jednog američkog tehnološkog giganta, Epl, da neće dobiti poreske olakšice na delove koji se proizvode u Kini.

„Ako ih pravite u Americi, neće biti tarifa".

Francuska vlada smatra da multinacionalne kompanije poput Epla, čije sedište je van te zemlje, ili ne plaćaju porez na prodaju, ili plaćaju vrlo malo.

Svaka digitalna kompanija koja prihoduje više od 750 miliona evra godišnje, a od toga od prodaje zaradi najmanje 25 miliona u Francuskoj, moraće da plaća novi porez.

I ne samo to. On će se primenjivati retroaktivno na period od početka godine.

Zašto su tehnološki giganti na meti?

U ovom trenutku, oni plaćaju vrlo malo na ime poreza u zemlji u kojoj fizički nisu mnogo prisutni. Većinu prihoda prijavljuju u zemljama gde im se nalaze centrale.

Evropska komisija procenila je da tradicionalne kompanije u EU u proseku plaćaju porez od 23 odsto, a internet kompanije obično oko osam ili devet odsto.

„Hoću da kažem američkim prijateljima da bi ovo trebalo i njih da podstakne da ubrzaju rad na pronalaženju poreskih rešenja za digitalne usluge na svetskom nivou", rekao je francuski ministar finansija Bruno le Mer.

U okviru organa EU primedbe na francusko rešenje iznele su neke zemlje poput Republike Irske, Češke, Švedske i Finske.

Kako sada stvari stoje, novi porez u Francuskoj pogodiće 30 kompanija među kojima su Alfabet, Epl, Fejsbuk, Amazon i Majkrosoft.

Povezane teme

Više o ovoj priči