El Salvador: Oslobođena žena osuđena na 30 godina zatvora zbog smrti novorođenčeta

Evelin Hernandez

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

U zatvoru je provela 33 mesca

Žena iz El Salvadora čija je beba pronađena mrtva u toaletu, oslobođena je optužbi za ubistvo nakon ponovljenog suđenja.

Evelin Hernandez koja ima 21 godinu, uvek je tvrdila da je nevina, navodeći da nije znala da je trudna i da se onesvestila tokom porođaja.

Tužioci su tražili da bude osuđena na 40 godina zatvora.

Njen slučaj su pratili aktivisti brojnih organizacija za ženska prava pozivajući da bude oslobođena.

El Salvador ima jedan od najrigoroznijih zakona protiv abortusa na svetu. Abortus je ilegalan u svim slučajevima, a za njegovo izvršenje predviđena je zatvorska kazna između dve i osam godina.

Tužioci su u mnogim slučajevima, kao što je to bilo i u slučaju Hernandez, žene teretili za teška ubistva. Za ovaj zločin predviđena je minimalna kazna od 30 godina zatvora.

„Hvala Bogu, pravda je zadovoljena", rekla je Hernandez ispred zgrade suda, nakon 33 „teška" meseca iza rešetaka.

„Moja budućnost je da nastavim studije i da idem ka ostvarenju ciljeva. Srećna sam", izjavila je Hernandez, a prenosi agencija AFP.

„Eksplodiraću od sreće", napisala je na Tviteru njena advokatica Berta Maria Delon.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Pravda je zadovoljena

Međutim, Delon je dodala da bitka nije završena - ovaj slučaj je prvi u kom je naređeno ponovno suđenje.

Nakon što su zatvorske kazne od 30 godina proglašene „nesrazmernim i nemoralnim", kazne nekih žena osuđenih zbog abortusa su smanjene, ali njihove presude nisu poništene.

Sada se aktivistkinje za ženska prava nadaju da će ponovno suđenje postaviti presedan koji će omogućiti drugim ženama koje su u zatvoru da se izbore sa kaznama.

„Možemo i nastavićemo da se borimo zato što i dalje ima osuđenih žena kojima je potrebna pravda", napisala je Delon na Tviteru.

U saopštenju organizacije Amnesti Internešnl presuda je opisana kao „sjajna pobeda za prava žena u El Salvadoru". Iz ove organizacije su pozvali i Vladu El Salvadora da „prekine sramotnu i diskriminatorsku praksu kriminalizacije žena".

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava ranije je takođe pozvala El Salvador da reformiše zakon o abortusu.

Šta se dogodilo?

Evelin Hernandez je rekla da je imala jake stomačne bolove i da je krvarila 6. aprila 2016.

Otišla je u toalet koji se nalazi van kuće, u kom se onesvestila. Majka ju je odvela u bolnicu, a doktori konstatovali da se porodila.

Uhapšena je nakon što je telo bebe pronađeno u toaletu.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Hernandez je uvek govorila da je nevina

Hernandez koja je tada imala 18 godina, rekla je da ju je silovao jedan član bande, ali da nije znala da je trudna.

Rekla je da je simptome trudnoće pomešala sa bolovima u stomaku jer je imala povremena krvarenja.

„Da sam znala da sam trudna, čekala bih porođaj s ponosom i uživanjem", rekla je ona ranije.

Takođe je rekla da, iako je „osetila da nešto gubi" iz sebe, nije čula plač bebe i nije shvatila da se porodila.

Prvobitno je bila optužena za abortus, ali optužba je promenjena u optužbu za teško ubistvo, a tužioci su tvrdili da je krila trudnoću i da nije tražila porođajnu negu.

U julu 2017. sud je presudio da je znala da je trudna i proglasio je krivom. Osuđena je na 30 godina zatvora i do sada je provela 33 meseca u zatvoru.

Šta se dogodilo u ponovljenom postupku?

Advokati ove devojke žalili su se na odluku sudije. Kažu da su forenzička ispitivanja pokazala da je beba umrla od aspiracije mekonijuma, udišući sopstvenu stolicu. To se može dogoditi dok je beba još u materici, tokom porođaja ili odmah nakon rođenja.

Advokati su rekli da je test dokazao da Hernandez nije pokušala abortus, već da je beba umrla iz prirodnih razloga. „Nema zločina", rekla je advokatica odbrane Berta Maria Delon.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Brojne aktivistkinje podržale su ovu devojku

U februaru 2019. godine, vrhovni sud El Salvadora poništio je presudu iz 2017. godine navodeći nepostojanje dokaza i naložio ponovno suđenje novom sudiji.

Hernandez je puštena iz zatvora kada je suđenje počelo u julu.

Tužioci su na ponovnom suđenju zatražili još oštriju kaznu od prvobitno izrečene - 40 godina zatvora.

Aktivistkinja Morena Herera rekla je da je zahtev tužilaca za tako oštru kaznu „izuzetno ozbiljan". Optužila ih je da nisu uzeli u obzir okolnosti u kojima se porođaj dogodio i gubitak krvi koji je Hernandez pretrpela.

Zašto je ovaj slučaj bitan?

Organizacije za ljudska prava u El Salvadoru saopštile su da je bar još 17 žena u zatvoru zbog striktnog zakona o abortusu.

Tokom prošle decenije, aktivisti su uspeli da oslobode oko 30 žena pregledom dokaza.

Ponovljeno suđenje Hernandez prvi je takav slučaj od kada je na vlasti novi predsednik Nadžib Bekele koji je na funkciju stupio u junu, a grupe za ženska prava nadaju se da bi mogao da podnese blaži stav po ovom pitanju.