Tramp i Danska: Zbog Grenlanda otkazana poseta, domaćini iznenađeni

Danish PM Mette Fredericksen gives a speech Image copyright Getty Images
Natpis na slici Danska premijerka Mete Frederiksen

Danska premijerka Mete Frederiksen kaže da je „iznervirana" zbog odluke Donalda Trampa da otkaže posetu nakon što mu je rečeno da Grenland nije na prodaju.

„Pripreme su uveliko bile u toku", rekla je ona i dodala da se raduje susretu sa američkim predsednikom.

Norveška premijerka je ponovila da se ostrvo Grenland, koji je autonomna danska teritorija, ne može kupiti.

Predsednik Tramp trebalo je 2. septembra na poziv danske kraljice Margrete Druge da poseti tu zemlju.

Ali prošle nedelje on je sugerisao da je njegova administracija zainteresovana za kupovinu Grenlanda - ideja koju je gospođa Frederiksen opisala kao „apsurdnu".

Šta je rekla danska premijerka?

Gospođa Frederiksen je u izjavi novinarima u sredu rekla da je potencijalnu prodaju Grenlanda „očigledno odbacio" premijer Grenlanda Kim Kilsen, kao i da je to „stav sa kojim se slaže".

Ona je rekla i da su uprkos tome Sjedinjene američke države jedan od najbližih saveznika Danske i da bi dvodnevna poseta predsednika „bila prilika da se proslave bliski odnosi Danske i SAD".

Natpis na slici Grenland nije na prodaju

"To ne menja karakter naših dobrih odnosa i nastavićemo dijalog o tome kako da se nosimo sa izazovima sa kojima se suočavamo", rekla je ona i dodala da poziv njene zemlje za posetu „ostaje otvoren".

„Događaji na Arktiku zahtevaju dalju saradnju SAD, Danske, Grenlanda i Farskih ostrva. Želela bih da naglasim da je to i dalje važno", rekla je gospođa Frederiksen.

Kako smo dovde došli?

Tramp je na Tviteru u utorak objavio da njegovi planovi o poseti više ne važe pošto Frederiksen „nije zainteresovana da razgovara o kupovini Grenlanda". Američki predsednik je Dansku opisao kao „veoma posebnu zemlju",

Otkazivanje posete potvrdio je portparol Bele kuće.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Grenland je autonomna danska teritorija

I danska kraljevska kuća je potvrdila da je poseta zvanično otkazana, prenosi Danska radiodifuzna korporacija. Portparolka kraljevske porodice Lene Balebi je nazvala Trampov potez „iznenađujućim".

„Danska je spremna za posetu Donalda Trampa! Partner, saveznik, prijatelj", napisala je ambasadorka Sjedinjenih Država u Danskoj Karla Sends na Tviteru - samo nekoliko sati pre nego što je Tramp objavio da je poseta otkazana.

Tramp je ranije potvrdio izveštaje da je zainteresovan za kupovinu Grenlanda.

„U suštini to je veliki ugovor o nekretnini", rekao je Tramp. Zatim je u ponedeljak na društvenim mrežama objavio fotografiju zlatnog nebodera među kućicama u malom selu na ostrvu.

Kakve su reakcije Granlanda i Danske?

Zvaničnici Grenlanda i Danske odbili su Trampovu ideju.

„Grenland nije na prodaju, ali je otvoren za trgovinu i saradnju sa drugim zemljama, uključujući i SAD", rekao je premijer Grenlanda Kim Kielsen.

Bivši danski premijer Lars Loke Rasmunsen na Tviteru je napisao da Trampov plan „mora da je prvoaprilska šala".

„Ako je zaista razmišljao o tome, onda je ovo konačni dokaz da je poludeo", rekao je za nacionalnu televiziju Soren Espersen, portparol populističke Danske narodne stranke.

Danski poslanik Rasmus Jarkov koji je ranije izjavio da „od svih stvari koje se neće dogoditi, ova je najmanje verovatna", na Tviteru je u sredu optužio Trampa za nedostatak poštovanja prema njegovoj državi.

Zašto bi Grenland bio privlačan Trampu?

Tramp je navodno zainteresovan za Grenland delom zbog prirodnih resursa poput uglja, cinka, bakra i rude gvožđa.

Iako je Grenland možda bogat mineralima, trenutno dve trećine budžetskih prihoda dobija od Vlade u Kopenhagenu. Na ostrvu se beleže visoke stope samoubistava, alkoholizma i nezaposlenosti.

Image copyright AFP
Natpis na slici Tramp bi da kupi Grenland

U tekstu Njujork tajmsa citirana su dva izvora koja su rekla da je Tramp zainteresovan i za „nacionalno-bezbednosnu vrednost" Grenlanda - zbog lokacije ovog ostrva.

Grenland se nalazi između Evrope i Severne Amerike i već dugo ga američki zvaničnici smatraju strateški važnim. Početkom Hladnog rata, na ostrvu je postavljena američka radarska baza.

U međuvremenu su otvorene nove rute na Arktiku.

Trampove najave dolaze u vreme kada i Kina pokazuje veliku zainteresovanost za arktički region. Jedna državna kineska kompanija najavila je prošle godine da planira da na Grenladnu sagradi novi aerodrom - ali je tu najavu povukla u junu ove godine.

Republikanac Majk Galager je Trampovu ideju opisao kao „pametan geopolitički potez".

„Sjedinjene Američke Države imaju strateški interes na Grenladnu i ovo bi definitivno trebalo da se nađe na stolu", napisao je on na Tviteru.

Gde se nalazi Grenland?

Grenland je najveće ostvro na svetu - posle Australije koja je kontinent. Reč je o autonomnoj danskoj teritoriji koja se nalazi između severnog Atlantika i Arktičkog okeana.

Ima oko 56.000 stanovnika koji naseljavaju priobalne delove. Oko 90 odsto stanovnika su Inuiti. Ostrvo ima ograničenu samoupravu i sopstveni parlament.

Više od 80 odsto ostrva prekriveno je ledom. Strahuje se da se zbog globalnog zagrevanja ledeni pokrivač otapa sve brže, ali neki smatraju da će topljenje leda omogućiti lakši pristup mineralnim sirovinama.

Ipak, neki veruju da bi povlačenje ledenog pokrivača moglo da izloži toksični nuklearni otpad koji je ostavljen na nekoliko američkih vojnih lokacija tokom Hladnog rata.

Da li su SAD ranije pokušavale da kupe ostvro?

Ideja o kupovini ostrva prvi put se pojavila tokom 1860-ih za vreme vladavine Endrua Džonsona.

Stejt department je 1867. objavio da strateški položaj i resursi čine Grenland idealnom lokacijom za kupovinu.

Ali zvaničnih koraka nije bilo sve do 1946. kada je Truman ponudio Danskoj 100 miliona dolara za ovu teritoriju. On je razmišljao i o razmeni zemljišta na Aljasci za strateške delove Grenlanda, prenosi AP.

Više o ovoj priči