Sve što treba da znate o kremama za sunčanje

Young boy jumping into lake

Kako da odaberete pravu kremu za zaštitu od sunca?

Naravno da je cena bitna, ali je bitan i faktor zaštite - SPF faktor - jer je svima, bez obzira na nijansu boje kože, potreban neki stepen zaštite od sunca.

Da li ste razmišljali i o ekološkom uticaju proizvoda koje koristite? Šta ako bismo vam rekli da vaše kreme utiču i na zdravlje koralnih grebena?

Konsultovali smo eksperte i evo šta treba da znate o kremama za sunčanje:

Zaštita vam je potrebna bez obzira na boju kože

Ideja da su tamniji tonovi kože prirodno zaštićeni od štetnosti sunca je mit.

„Tamnija koža prirodno lepše potamni i obično je potrebno mnogo više izlaganja sunca da bi izgorela", kaže doktor Deron Seukeran, dermatolog britanskog lanca klinika za negu kože Sk:n.

„Svako može da doživi oštećenje od UV zraka.

„Boja kože zasnovana je na količina melanina koju sadrži, a on je glavni prirodni pigment kože", objašnjava doktor.

„Svetlosmeđa koža, sačinjena od manje melanina, pocrneće i potencijalno izgoreti - slično kao i bela", kaže Seukeran i dodaje da „tamnosmeđa ili crna koža - sa više melanina - možda neće izgoreti, ali kod nje i dalje postoji rizik od raka kože."

Potpis ispod fotografije,

Proverite rok trajanja kreme za sunčanje

Postoje slučajevi raka kože i kod pacijenata sa tamnom kožom.

„Stopa pacijenata značajno je niža nego kod osoba sa svetlijom kožom", dodaje ali i upozorava da „ako pojedinac sa tamnom kožom dobije melanomu, prognoza je kod njega često lošija - obično zato što je primećena u kasnijem stadijumu dijagnoze."

Ljudima sa tamnom kožom se savetuju da se redovno pregledaju u potrazi za neobičnim kvržicama ili tamnijim predelima koji ne prolaze ili se povećavaju.

„Ako postoje predeli na kojima je koža napukla ili ima kvržicu koja ne prolazi i ne smiruje se, onda moraju da potraže lekarsku pomoć", kaže doktor Seukeran.

Glavnih pet saveta kliničkog dermatologa doktora Endrjua Birnija:

Potpis ispod fotografije,

Stavite kremu za sunčanje i kada idete na trčanje

  • Nanesite kremu 15 do 20 minuta pre nego što izađete na sunce. Krema radi trenutno, ali ako joj date ovo vreme, koža će je bolje upiti i manje je verovatno da će se obrisati o odeću ili da će je sprati znoj.
  • Koliko da stavite? Obično se preporučuje oko jedne kašičice za svaki deo tela, ali ja obično kažem da samo treba da nanesete dovoljno na kožu da izgleda belo pre nego što je utrljate.
  • Koliko često da je stavljate? Nanosite svakodnevno na lice i okolne izložene predele (slepoočnice, vrat, gornji deo prsa) svakog jutra tokom čitave godine. Nanosite i na druge izložene delove tela ako ćete se zadržati napolju više od 20 minuta. Ponovno nanošenje jednako je važno, idealno bi bilo svaka dva sata, ali naravno možda ćete morati da radite to i češće ukoliko ste izrazito svetle puti.
  • Izbegavajte udarna vremena: od 11 do 15 časova. To nije najnužnije najtopliji deo dana, ali je snaga UV zraka tada najjača.
  • Ne oslanjajte se za zaštitu na šminku sa SPF-om: neće vam biti dovoljna.

Dermatolog doktor Deron Seukeran savetuje:

  • 95 odsto sunčevih zraka može da se probije kroz oblake, tako da je najbolje uvek nositi zaštitu, čak i kad je oblačno, da biste izbegli starenje kože.
  • Nosite naočare za sunce: površina oka može da izgori na sličan način kao naša koža, a UVA zraci mogu da doprinesu znacima starenja oko očiju.
  • Najbolja za nošenje je duga, vrećasta odeća sa gusto pletenim tekstilom, jer ona ne propušta sunčeve zrake. Nosite šešire širokog oboda da biste zaštitili lice.
  • Roditelji treba posebno da obrate pažnju na decu - osobe koje su izgorele na suncu u detinjstvu su sklonije dobijanju raka kože u budućnosti.

Šta znači skraćenica SPF?

Potpis ispod fotografije,

Budite pažljivi i kad je oblačno

SPF je skraćenica za Faktor zaštite od sunca.

On govori koji procenat ultraljubičastih B zraka (UVB) će stići do važe kože.

SPF 30 znači da se 1⁄30 zračenja probije do kože kroz kremu.

Ovaj sistem ocenjivanja postao je svetski standard za merenje efikasnosti krema.

Šta znače brojevi ili zvezdice na mojoj kremi?

Potpis ispod fotografije,

Pažljivo birajte faktor zaštite

Možda ćete primetiti oznake u zvezdicama za UVA na vašoj bočici- zvezdice od nula do pet ukazuju nivo zaštite od ultraljubičastog A zračenja (UVA).

Važno je odabrati kremu sa velikim brojem zvezdica, baš kao i sa velikim brojem SPF-a.

Kreme koje nude i UVA i UVB zaštitu ponekad se nazivaju kremama „širokog spektra". Ako je vaš SPF 30, tražite 4 ili pet zvezdica za UVA.

Voda i krema

Vodootporni proizvodi za zaštitu od sunca biće manje efikasni nakon kupanja, pokazuju testovi koje je sprovela britanska organizacija Koji? koja se bori za zaštitu prava potrošača.

Oni su testirali dva vodootporna proizvoda i otkrili su da je SPF opao i do 59 odsto nakon 40 minuta provedenih u slanoj vodi.

Dok su iz Britanske organizacija za istraživanje raka naveli da je dobro što je testiranje urađeno i upozorili su da nijedna krema nije 100 odsto efikasna, iz grupe koja predstavlja proizvođače krema za sunčanje istraživanje su kritikovali.

Potpis ispod fotografije,

Dermatolozi savetuje zaštitu kože bez obzira na godine

U Velikoj Britaniji je proizvođačima dozvoljeno da tvrde da su kreme vodootporne čak i ukoliko SPF opadne za 50 odsto nakon 20 minuta u vodi.

Ali ovi testovi se rade uz pomoć vode sa česme. Iz organizacije Koji? su rekli da su njihovim testovima u slanoj, hlorisanoj i brzoj tekućoj vodi - uslovima u kojima se kreme obično koriste na odmoru - razotkrili „ozbiljne manjkavosti".

Kakva je razlika između hemijske i fizičke zaštite?

Hemijska zaštita ulazi u kožu i potom upija UV zrake.

Veoma prostom hemijskom reakcijom na vašoj koži, ove kreme pretvaraju UV energiju u toplotu, a toplota se potom otpušta iz tela.

Fizička zaštita stoji na koži i odbija sunčeve zrake.

Potpis ispod fotografije,

Kažite zbogom kremama za sunčanje na Havajima

Ona se obično pravi od cink oksida ili titanijum dioksida, a radi tako što odbija i raspršuje: UV zraci udaraju u nju i odbijaju se.

Ljudima koji imaju osetljivu kožu ili kožne probleme često više odgovaraju kreme sa fizičkom zaštitom.

Zbog straha od određenih hemikalija, došlo je do povećanja broja mineralnih krema na tržištu. Na Havajima je 2018. godine usvojen zakon kojim je zabranjena prodaja određenih krema zbog sumnji da su štetne po koralne grebene.

Postoji li krema koja kombinuje hemijsku i fizičku zaštitu?

Potpis ispod fotografije,

Krema za sunčanje sa mikrofilterima je veoma efikasna

Postoje sofisticiranije kreme koje mogu i da apsorbuju i da odbijaju sunčeve zrake: one su poznate kao mikronizovani filteri.

One su tehnički pravljene od hemijskih sastojaka za zaštitu od sunca, ali imaju i svojstva odbijanja i raspršivanja.

Koliko dugo mogu da čuvam kremu?

Kreme za sunčanje prave se tako da ostanu efikasne do tri godine.

Neke kreme imaju rok trajanja - kada on istekne nemojte očekivati da rade punom snagom.

Ukoliko nemaju datum, nemojte da rizikujete - kad kupite novu bočicu, obeležite na njoj godinu kad ste je kupili da biste znali kad da kupite novu.

Ovaj članak nastao je na osnovu BBC-jevog podkasta Pametan potrošač.