Afrički slonovi: Zabranjena prodaja beba zoo vrtovima

afrička beba slon Image copyright Getty Images

Bebe afričkog slona više neće odvajati od majki da bi završile u zoološkom vrtu.

Tako je odlučeno na sastanku u Ženevi na kom je odobrena gotovo potpuna zabrana prodaje beba afričkog slona zoološkim vrtovima.

Nakon rasprave koja je trajala nekoliko dana, predstavnici država potpisnica Konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje flore i faune (CITES) odlučili su da pooštre pravila.

Evropska unija je podržala zabranu istog dana.

Predlog je usvojen sa 87 glasova za i 29 protiv. Protiv su glasali predstavnici Zimbabvea, države koja je glavni izvoznik slonova, kao i Sjedinjene Države.

Zimbabve i Bocvana, zemlje sa zdravijom populacijom slonova u odnosu na druge afričke države, mogle su da izvoze slonove uz „adekvatne i prihvatljive" uslove.

U skladu sa ovom dozvolom, u Zimbabveu je zarobljeno više od 100 beba slonova i izvezeno u kineske zoološke vrtove od 2012. godine, navode iz Međunarodnog humanog društva (Humane Society International).

Nova odluka je značajno pooštrila ograničenja trgovine slonovima.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Vreme za kupanje i obrok za bebu slona u Najrobiju u Keniji, u januaru 2019.

Od sada, uzimanje slonova iz divljine i smeštanje u „objekte za zatočeništvo" na različitim lokacijama u svetu, moguće je samo pod specijalnim okolnostima - i to mora da odobri komitet potpisnica CITES konvencije.

Komitet je odobrio zabranu prošle nedelje, ali nije bilo sigurno da li će proći novo glasanje na kraju dvonedeljne konferencije. Predstavnici Zimbabvea su vodili snažnu kampanju protiv predloga.

EU je inicijalno bila protiv zbog zabrinutosti o genetičkim varijacijama u zoološkim vrtovima širom sveta, ali su zatim usvojeni amandmani koji omogućavaju trgovinu u specijalnim okolnostima i razmenu slonova koji su već u zoo vrtovima.

„To ne znači da ni jedan slon više nikada neće biti prebačen iz divljine u zatočeništvo na drugom kontinentu", rekao je Vil Travers, predsednik fondacije Rođeni slobodni (Born Free Foundation).

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionSlonovi dron

„Ali, trgovina će biti pooštrena toliko da se masovni izvoz slonova u zoo vrtove na Dalekom istoku, na primer, jednostavno neće dešavati".

Iz Međunarodnog humanog društva kažu da „slave zajedničku pobedu".

„Uprkos tome što je EU uvela kompromise, laknulo mi je što je zakon usvojen", rekla je Odri Delsink, direktorka ove organizacije zadužena za brigu o afričke divlje životinje.

Ona je rekla da je razdvajanje za ove izrazito društvene životinje „jako traumatično".

„Kao terenski biolog za slonove, radujem se što smo obezbedili pobedu za sve slonove koji će sada biti pošteđeni strašnog iskustva razdvajanja od porodica."

Neke afričke zemlje su pokušavale da ponovo pokrenu temu trgovine slonovačom tokom sastanka, tvrdeći da postojeće zalihe - konfiskovane od lovokradica ili preostale od već uginulih životinja - imaju ogromnu vrednost, kao i da bi novac od prodaje mogao biti iskorišćen za očuvanje životinja.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionSnimak retke minijaturne pegave mačke.

Više o ovoj priči