Škola u Rusiji kao mali Versaj

Russian school gets luxury makeover, Yekaterinburg, 2019 Image copyright Lampa/Telegram
Natpis na slici Novi izgled škole

Spektakularna obnova škole u Rusiji nije oduševila sve roditelje.

Sa mermernim podovima, pozlatom po zidovima i plafonima ukrašenim figurama anđela, „zgrada sada više liči na palatu ili muzej nego na običnu školu", prenoseTV Vesti.

Predgrađe sibirskog grada Jekaterinburga poznato je po zgradama iz četrdesetih godina prošlog veka, a mnogi meštani pozivali su lokalne vlasti da obnove oronulu školu.

Privrednik Andrej Simanovski koji je kao dete pohađao ovu školu, isplanirao je i finansirao obnovu.

Njegova kompanija Sima Lendje prethodno uredila ogroman supermarket na periferiji grada u vrlo sličnom, raskošnom stilu.

Kompanija je poznata i po raskošnim novogodišnjim kancelarijskim zabavama. Njegovi zaposleni navodno radni dan počinju pevanjem ruske državne himne, objavljeno je na lokalnom sajtu E1.RU.

Obnovu škole na društvenim mrežama neki hvale, a neki kritikuju. Dok oni kojima se izgled škole dopada, kažu da će deca naučiti da cene lepotu, kritičari kažu da je stil kičast i pompezan.

„Istina - lepo je, ali ne baš udobno za decu", napisala je Natalija Maksimova na ruskoj društvenoj mreži VK.

Katja Nekrasova, korisnica mreže VK, napisala je da je enterijer „plemenit, lep i luksuzan ... Sigurna sam da će dizajn podstaći duhovnost mladih".

„Nema potrebe za posetom Luvru"

Neki građani veruju da je novac mogao biti bolje potrošen.

„Ovim novcem mogli su da obnove i opreme desetine škola na normalan, običan način", rekao je korisnik VK Fjodor Sergienko.

Andrej Simanovski, međutim, rekao je da đaci sada „neće morati da posećuju Versaj ili Luvr" i da će zbog izgleda škole „biti dobro raspoloženi". On je dodao da su ljudi koji su kritikovali izgled škole „prosto ljubomorni".

Direktora škole Marina Polijakova zadovoljna je rezultatima obnove.

„Lepota izaziva najplemenitije emocije u ljudima ... Neke naše učenice imale su suze u očima. Deca počinju da cene sve ovo", rekla je ona za sajt 66.RU.

Ova škola nije prva obrazovna ustanova koju je Simanovski pomogao - prethodno je finansirao sređivanje toaleta rektorata Uralskog državnog ekonomskog univerziteta - toalet je urađen u mermeru i optočen zlatom.

Image copyright Lampa/Telegram

Izveštaj Ksenije Idrisove i Ane Bakareve

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči