Otkriveni planovi za spomenik „vešticama" u Škotskoj

Bimer Rok svetionik

Autor fotografije, Fife Council

Potpis ispod fotografije,

Po planu bi trebalo da se rekonstruiše Bimer Rok svetionik u Toriburnu.

Otkriveni su planovi za izgradnju spomenika u čast žena koje su proglašene vešticama u Škotskoj u periodu od 16. do 18. veka.

Na mestu na kom je sahranjena Lilijas Ejdi, jedna od žena koja je primorana da prizna da je veštica, biće obnovljen svetionik Bimer Rok u Toriburnu u okrugu Fajf.

Autor fotografije, Douglas A Speirs

Potpis ispod fotografije,

Naučnici su rekonstruisali kako bi Lilijas Ejdi izgledala, koristeći njenu lobanju

Spomenik će biti podsetnik na period progona koji je obeležio deo škotske istorije.

Lilijas Ejdi je bila stanovnica Toriburna i umrla je od posledica zlostavljana u pritvoru 1704. godine, nakon što je optužena da je veštica.

Njen grob koji se nalazi sto metara u zoni plime na obali, otvorili su lovci na relikvije. Oni su njenu lobanju prodali 1852. godine.

Moderni arheolozi i istoričari otkrili su njen grob 2014. godine.

Autor fotografije, Douglas A Speirs

Potpis ispod fotografije,

Grob Lilijas Ejdi se nalazi sto metara u zoni plime na obali

Lokalna zajednica je podržala izgradnju spomenika u čast Lilijas i ostalih žena koje su u Škotskoj optužene za veštičarenje.

„Voleli bismo da vidimo izgradnju spomenika u Toriburnu, posvećenog Lilijas Ejdi ali i hiljadama drugih, uglavnom žena, progonjenih pod optužbom za veštičarenje u Škotskoj", piše u zajedničkom saopštenju troje odbornika - Kejt Stjuart, Mino Manekšo i Bobi Kliland.

„To bi pomoglo da se slika o njima odvoji od pogrešne moderne percepcije nalik Noći veštica i podsmeha kome su bile izložene. One su bile nevine žrtve nezamislive nepravde."

Daglas Spirs, arheolog okruga Fajfi, kaže da su „Fajfi, i naročito Toriburn, dobra mesta za takav spomenik, naročito kada se uzme u obzir da je u ovom okrugu najviše ljudi optuženo za veštičarenje i pogubljeno."

Zbog nedostatka podataka je teško je odrediti tačan broj žrtava progona veštica, ali procenjuje se da je između 16. i 18. veka u Škotskoj 3.300 osoba optuženo za veštičarenje, a 1.400 pogubljeno. Kako su ovo nepotpuni podaci, moguće je da su stvarne brojke mnogo više.

Autor fotografije, Other

Potpis ispod fotografije,

Drvorez iz 17. veka koji prikazuje tri veštice

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk