Nasilje u Rio de Žaneiru: Protesti nakon što je policija ubila devojčicu

sahrana Image copyright Reuters
Natpis na slici Devojčica je sahranjena u faveli u kojoj je živela

Građani Rio de Žaneira masovno su izašli na proteste nakon što je policija ubila osmogodišnju devojčicu tokom obračuna sa lokalnim bandama.

Agata Vitoria Zalez Feliks bila je sa mamom u kombiju kada je upucana u leđa u siromašnom kraju u petak.

Građani su rekli da je policija ciljala motociklistu kada ju je pogodila. Policija je u saopštenju preuzela odgovornost za napad.

U ovakvim napadima u Rio de Ženeiru je od januara do avgusta stradalo 1.249 je osoba, što je rekordan broj.

Agata je peto dete koje je stradalo u nasilju ove godine, a da je policija preuzela odgovornost.

Kritičari kažu da je oštar pristup guvernera Vilsona Vicela, koji je na funkciju došao u januaru, uzrok sve većeg broja žrtava u najsiromašnijim oblastima grada - favelama. Mnoge od njih kontrolišu moćne narko bande.

Agata se vraćala kući sa majkom u petak uveče kombijem kada je pogođena u leđa u Alemau, jednoj od najvećih favela u Riju. Prebačena je u bolnicu, ali je preminula.

Image copyright Family picture/Voz das Comunidades
Natpis na slici Osmogodišnja devojčica je bila sa mamom u kombiju kada ju je metak pogodio u leđa

Policija je u saopštenju navela da su odgovarali na napad kriminalaca, što je dovelo do sukoba. Istraga je otpočela.

Ali porodica stradale devojčice to poriče i navodi da je meta bio motociklista koji je prolazio blizu kada je ona pogođena i da u tom trenutku nije bilo pucnjave.

„Muškarac je dolazio motorom i policija ga je zaustavljala. Nije stao i otišao je, bio je nenaoružan, a policija je pucala. Nije bilo sukoba, samo je policija pucala", rekao je devojčicin ujak Elias lokalnim medijima.

„Oni (zvaničnici) će reći da je dete stradalo u sukobu. Kom sukobu? Da li je moja unuka bila naoružana?", rekao je devojčicin deda Ailton.

Još jedna smrt za statistiku

Ugo Bačega, BBC

Još jedna siromašna, crna porodica u žalosti u Riju; još jedan mlad, nevin život izgubljen u tragediji koja u gradskim favelama ne štedi gotovo nikoga. I, nažalost, nema znaka da će to išta promeniti.

Guverner Vicel je obećao da će se protiv nasilja boriti nasiljem, politika koja je isprobana u prošlosti i uglavnom nije uspela u postizanju trajnih rezultata. Kako sve više ljudi strada on insistira na tome da je na pravom putu i, van najsiromašnijih kvartova, mnogi to vide kao cenu koja mora da se plati kako bi se kriminal smanjio.

U favelama je očigledno drugačija priča. Kada sam posetio Alemao da izveštavam o još jednoj smrti za koje je kriva policija stanovnici su bili gotovo jednoglasni kada su mi ko je izvor nasilja.

Agatino nasmejano lice bilo je na naslovnim stranama mnogih novina u Riju. Ali kao što je njen deda rekao, ona će verovatno postati samo deo statistike. Možda najgore, šanse da porodica dođe do pravde je ravna nuli.

Hiljade stanovnika protestovalo je u subotu, a neki su nosili transparente na kojima je pisalo „Živite u uslovima favele" i „Prestanite da nas ubijate". Neki protesti održani su u nedelju nekoliko sati pre Agatine sahrane.

Učesnici kampanja, političari i korisnici društvenih mreža osuđuju guvernerovu politiku. Vicel nije komentarisao ovaj slučaj, ali je njegova kancelarija saopštila da „duboko žali" zbog njene smrti.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Devojčicini roditelji na sahrani

Vicel, konzervativni bivši sudija i marinac, sprovodi ono što mnogi nazivaju politikom sukoba, angažujući teško naoružane policajce, a čak i helikoptere sa snajperistima da se bori sa uličnim bandama i prenaseljenim favelama.

Prošle godine je rekao da će vlast „iskopati grobove", kako bi sahranila kriminalce, ako je potrebno, i obećao „klanje" bilo kog naoružanog osumnjičenog.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Građani su protestovali u nedelju kako bi odali počast stradaloj devojčici

Renta Zouza, opoziciona poslanica koja vodi komisiju za ljudska prava u parlamentu Rija, rekla je za BBC: „Guverner je dao snagama bezbednosti dozvolu da ubijaju... Država ne može da postupa kao terorista."

Ranije ove godine ona je pozvala Ujedinjene nacije da istraže policijske operacije, a ovog meseca šef UN-a za ljudska prava Majkl Bačelet izrazio je zabrinutost zbog porasta broja ubistava za koje je odgovorna policija.

Vicel - koji je izjavio da planira da se kandiduje za predsednika - često je navodio pad broja ubistava i drugih zločina kao dokaz da njegove mere deluju. Ali stručnjaci kažu da nije jasno da li je to direktan rezultat njegovog pristupa.

Desničarski predsednik Žair Bolsonaro, koji takođe brani upotrebu sile, nekoliko puta je izjavio da je „dobar kriminalac - mrtav kriminalac". Vicel i on podržavaju promene zakonodavstva koje predviđaju zaštitu oficira krivičnog gonjenja ukoliko ubiju osumnjičene.

Prošlog meseca Bolsonaro je rekao da će kriminalci „umreti na ulici kao bubašvabe" ako zaista dođe do promena za koje se zalaže.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči