Klimatske promene: Glečer na Monblanu može da se uruši

Monblan

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Deo glečera bi mogao da nastane, tvrdi tim stručnjaka

Putevi na planini Monblan u Italiji su zatvoreni, a planinarske kolibe evakuisane, nakon što su stručnjaci upozorili da bi deo glečera na vrhu Alpa mogao da se uruši.

Oko 250.000 kubika leda bi moglo da se odvoji od glečera pri vrhu planine, saopštili su zvaničnici.

Gradonačelnik obližnjeg grada Kormajer kaže se planina menja usled globalnog zagrevanja.

Monblan je najviša planina u zapadnoj Evropi.

Na njoj postoji 11 vrhova koji su visine iznad 4.000 metara, a smešteni su u Francuskoj i Italiji. Privlače stotine hiljada turista svake godine.

Gradonačelnik Kormajera Stefano Mizeroki potpisao je naredbu o zatvaranju puteva na italijanskoj strani Monblana jer su stručnjaci upozorili da deo glečera klizi brzinom od 50 do 60 centimetara dnevno.

Dodao je da ne postoji pretnja za naseljena područja ili turističke objekte, ali su nadležni evakuisali planinske kolibe u oblasti Rošfort iz predostrožnosti.

Potpis ispod videa,

BBC ponovo na Grenlandu: Pogledajte koliko se promenilo

„Fenomeni poput ovog nam ponovo pokazuju da planina prolazi kroz velike promene zbog klimatskih faktora i da postaje veoma ranjiva", rekao je Mizeroki italijanskim medijima.

Stručnjaci iz regionalne vlade i Udruženja za bezbednost planina kažu da je nemoguće da tačno predvide kada će se led urušiti.

Ranije ovog meseca, desetine ljudi je učestvovalo u „pogrebnom maršu" na severoistoku Švajcarske - oni su obeležili nestanak glečera Pizol.

Glečer u centralnom delu Alpa se smanjio na samo deo prvobitne veličine. Naučnici kažu da je izgubio najmanje 80 odsto obima od 2006. godine. Led se ubrzano topi zbog globalnog zagrevanja.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk