BBC promenio odluku: Nema osnova za usvajanje žalbe na komentare voditeljke o Trampu

BBC jutarnji program
Potpis ispod fotografije,

BBC jutarnji program

Generalni direktor BBC-ja Lord Hol promenio je odluku o delimičnom usvajanju žalbi protiv voditeljke jutarnjeg programa Nage Mančeti.

„U ovom slučaju, ne mislim da u Naginim rečima ima dovoljno materijala da se delimično usvoji žalba na njene komentare", napisao je Hol u imejlu zaposlenima.

Mančeti je u jutarnjem programu kritikovala izjavu američkog predsednika Donalda Trampa, da četiri političarke, njegove protivnice, „treba da se vrate odakle su došle".

Hol je rekao da je lično analizrao odluku žalbenog odeljenja.

„Rasizam je rasizam i BBC nije nepristrasan o ovoj temi", naveo je Hol.

Iz korporacije su prvobitno prošle nedelje saopštili da uređivačka politika kuće ne dozvoljava „novinarima da iznose mišljenja o nečijim individualnim postupcima ili motivima da nešto urade - u ovom slučaju predsednika Trampa".

Najnovija odluka došla je pošto su brojne crne javne ličnost tražile da BBC preispita slučaj žalbe.

„Mnogi su tražili da lično preispitam odluku. To sam i uradio. Pažljivo sam pogledao sve argumente i materijale, kao i žalbu. I u prvoj odluci smo samo delimično usvojili žalbu za kršenje uređivačke politike. To su često teške odluke", ističe Hol.

„Ali u ovom slučaju, ne mislim da su Nagine reči dovoljne ni da se delimično usvoji žalba. Ona ni u jednom trenutku nije bila kažnjena i nadam se da je posle ovog koraka to apsolutno jasno".

Hol je dodao da je Mančeti „izuzetna" novinarka i da je tražio od uredničkog kolegijuma da razmotri „kako se odnosimo prema izjavama o ovoj i sličnim temama datim u programima koji idu uživo".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk