Beskućnica koja peva kao u operi postala zvezda društvenih mreža

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionEmili dok peva

Kada je policajac u Los Anđelesu stao da snimi beskućnicu kako peva poput operske pevačice u metrou, verovatno nije mogao ni da pretpostavi da će video postati viralan.

Na snimku se vidi Emili Zamurka kako peva Pučinijevu „O Mio Babbino Caro".

Policija Los Anđelesa objavila je ovaj video na zvaničnom Tviter profilu. Za kratko vreme video je imao više od milion pregleda.

Milozvučna pesma ove pedesetdvogodišnjakinje osvojila je srca mnogih.

„Njen glas je neverovatan! Nadam se da će biti dobro. Hvala policajcu koji je prepoznao lepotu njenog glasa i podelio snimak na društvenim mrežama. Ova priča mi je ulepšala dan", napisala je jedna korisnica Tvitera.

Drugi Tviteraš napisao je da ju je viđao na ulici ranije: „Primetio sam tu gospođu nekoliko puta dok sam se vozio metroom i video sam je kako hrani ptice na ulici. Nikada, ali nikada ne bih mogao da zamislim da ima tako lep glas."

Ali neki korisnici društvenih mreža zapitali su se da li je Zamurka beskućnica zbog njenog urednog izgleda.

„Torbe i odeća su joj čisti, a kosa joj je uredna. Deluje kao da se vraća iz kupovine i da vuče stvari kući u kolicima", napisao je jedan korisnik Tvitera.

Međutim, portparol gradskog veća Los Anđelesa Branimir Kvartuč saopštio je da je ona beskućnica već tri godine.

Ugovor o snimanju

Zamurka je za Los Anđeles tajms rekla da se u Sjedinjene Američke Države preselila iz Rusije kada je imala 24 godine, gde je učila da svira violinu i klavir, kao i da peva oponašajući operske zvezde na televiziji.

Američki sajt o poznatima TNZ izvestio je da joj je jedna produkcijska kuća sa nominacijom za Gremi ponudila ugovor o snimanju.

Ali nije lako postati zvezda preko noći.

Pojavile su se brojne platforme za prikupljanje sredstava koje bi joj pomogle da pronađe smeštaj i da zameni violinu koju je svirala na ulicama kako bi zaradila ukradeni novac.

Jednu takvu stranicu pokrenuo je gledalac koji je video njenu priču u loklanim vestima i osetio se inspirisanim da joj pomogne.

Drugi aktivista rekao je da želi „da pomogne Emili jer njoj, za razliku od velikog broja ljudi, treba pružiti ruku".

Stranice GoFundMeprikupile su hiljade dolara, a podržalo ih je i Gradsko veće Los Anđelesa.

Gradski odbornik Džo Baskaino ponudio je da plati Emili da nastupi ovog vikenda na otvaranju proslavi italijanske kulture u San Pedru.

Ljubiteljka ptica

Porparol veča Brabnimir Kvartuč rekao je: „Videli smo video snimak i pošto je pevala na italijanskom mislili smo da je u redu da je pogodno da joj ponudimo da peva za nas i da joj damo posao.

„U ponedeljak ujutru sam je našao, pričao sa njom i ponudio joj posao i ona je oduševljeno prihvatila."

Ali Kvartuč strahuje da ona možda neće prihvatiti ponude za pomoć.

„Ponudili smo joj da prespava nekoliko noći u hotelu i u smeštaju koji smo našli preko Airbnb-a, ali smo saznali da se ona stara o pticama i da će možda želeti mesto na kome može da se brine o njima", dodao je.

„Ona je na ulici godinama i možda će biti teško dok se naviken."

On je rekao da je u ovom trenutku „beskućnička kriza" u Los Anđelesu. „Pokušavamo da udomimo ljude, ali postoji veliki nedostatak dostupnih stanova", dodao je.

„Neki ljudi misle da su beskućnici samo narkomani ili gomila gubitnika, ali mi želimo da promenimo glediše o njima."

Oni mogu da imaju skrivene talente poput Emili.

Kao što je jedan korisnik Tvitera napisao: „Svako ima priču... i ova žena je ima. Ne znam zašto je beskućnica sve ove godine, ali ona je ljudsko biće... to je sve što je važno."

Grey line

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Više o ovoj priči