Semjuel Litl: FBI otkrio najsmrtonosnijeg serijskog ubicu u Americi

Portraits by Samuel Little of three of his victims Image copyright FBI
Natpis na slici Portreti tri žrtve Semjuela Litla

FBI je uhapsio ubicu koji je priznao 93 ubistva počinjena tokom 40 godina.

Smatra se čovekom koji je počinio najviše ubistava u američkoj istoriji.

Policija je povezala sedamdesetdevetogodišnjeg Semjuela Litla sa pedeset slučajeva od 1970. do 2005. godine.

Litl služi kaznu zatvora od 2012. godine zbog ubistva tri žene.

Litlove žrtve obično su bile ranjive osobe, uglavnom tamnopute žene, od kojih su mnoge bile seksualne radnice ili korisnice droga, navode zvaničnici.

Kao bivši profesionalni bokser, Litl bi prvo onesvestio žrtve, a zatim bi ih udavio - tako da nije uvek bilo „očiglednih znakova" da je žrtva brutalno ubijena.

Neke od ovih slučajeva FBI nikada nije istražio, dok je u mnogim pogrešno zaključeno da je smrt nastupila usled predoziranja ili nesrećnog slučaja. Neka tela nikada nisu pronađena, navode iz biroa.

U izjavi objavljenoj u ponedeljak, FBI navodi da njihovi analitičari veruju da su „sva ova priznanja pouzdana".

„Semjuel Litl je mnogo godina verovao da neće biti uhvaćen, jer je mislio da policija nikoga ne sumnjiči za ta ubistva", navela je u izjavi FBI kriminološkinja Kristi Palacolo.

„Iako je je već u zatvoru, FBI smatra da je važno da se traži pravda za svaku od žrtava - da se zatvori što veći broj slučajeva".

Policija i dalje radi na potvrđivanju Litlovih priznanja za 43 ubistva.

Image copyright Wise County Jail
Natpis na slici Fotografija Semjuela Litla, koji se takođe predstavljao i kao Semjuel Mekdovel

Policija je objavila dodatne informacije o pet slučajeva javnosti u Kentakiju, Floridi, Luizijani, Nevadi i Arkanzasu, u nadi da će to pomoći pri identifikovanju žrtava.

FBI je prethodno objavio portrete žrtava koje je Litl naslikao u zatvoru, nadajući se da će i to pomoći u otkrivanju.

Takođe su objavljeni i video snimci u kojima je Litl opisivao detalje ubistava.

U jednom od pet slučajeva, za koji FBI traži pomoć javnosti pri rasvetljavanju, Litl opisuje susret sa mladom trans ženom Merijen ili Meri En u Majamiju tokom ranih sedamdesetih.

Rekao je da je ubio devetnaestogodišnjakinju na putu blizu polja šećerne trske, vukući njeno telo dublje u Everglejds. „Zemlja je bila rastresita", seća se Litl. „Pustio sam je i pala je licem nadole".

U drugom slučaju, Litl je opisao davljenje žene 1993. godine u sobi motela u Las Vegasu. Rekao je da je ranije upoznao njenog sina, čak se i rukovao se s njim. Nakon što ju je ubio, odvezao se van grada i izbacio njeno telo.

Image copyright FBI
Natpis na slici FBI je otkrio crteže Semjuela Litla u nadi da će žrtve biti identifikovane

Policajci navode da su Litlova sećanja o ubistvima uglavnom bila precizna, ali da ne može da se seti konkretnih datuma, što otežava istragu.

Nije poznato da li Litla čekaju nove optužbe zbog ovih priznanja.

Litl je uhapšen 2012. godine u Kentakiju zbog droge, a zatim je izručen Kaliforniji, gde je bio podvrgnut DNK testu. Litl je već imao kriminalni dosije sa brojnim optužbama, od oružane pljačke do silovanja širom Amerike.

Rezultati DNK analize povezali su ga sa ubistvima iz 1987. i 1989. godine u okrugu Los Anđeles. Na suđenju se izjasnio kao nevin, ali je na kraju osuđen na tri doživotne kazne zatvora, bez mogućnosti za uslovnu.

Kasnije je prebačen u FBI Program za hapšenje teških kriminalaca (ViCAP) - koji za cilj ima da analizira metode serijskih ubica sa nasilnim ili seksualnim motivom, i da deli te informacije sa lokalnim policijskim snagama, kako bi se rasvetlili nerešeni slučajevi.

Prošle godine, teksaški rendžer Džejms Holand je zajedno sa ViCAP timom otputovao u Kaliforniju kako bi intervjuisao Litla. Kažu da je Litl pristao da priča sa njim, jer se nadao da će promeniti zatvor. Holand je gotovo svakodnevno intervjuisao Litla i uspeo je da izgradi jasnu sliku o njegovim zločinima.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Više o ovoj priči