Klimatske promene: Džejn Fonda uhapšena na protestu u Vašingtonu

Jane Fonda at a protest in Los Angeles Image copyright EPA
Natpis na slici Fonda je na svom sajtu objavila da je otišla u Vašington kako bi bila bliže epicentru borbe protiv klimatskih promena

Američka glumica Džejn Fonda uhapšena je tokom protesta protiv klimatski promena u Vašingtonu.

Na snimcima na društvenim mrežama može se videti kako policajci odvode osamdesetjednogodišnju glumicu koja je protestovala ispred zgrade Kongresa,zajedno sa aktivistima organizacije Oil Change International, koja se zalaže za čistu energiju.

Ona je ranije najavila da će se uključiti u proteste i objasnila da ju je inspirisao neverovatan pokret koji je omladina stvorila.

Fonda je i u prošlosti bila učesnica raznih protesta.

Na ovom protestu u Vašingtonu bila je jedna od 16 uhapšenih, navodi televizija CBS.

Svi uhapšeni terete se za ometanje službenih lica, koškanje i izazivanje nemira.

Fonda je na svom sajtu objavila da je otišla u Vašington kako bi bila bliže epicentru borbe protiv klimatskih promena.

Najavila je da će protestovati svakog petka do januara i da će tražiti konkretne poteze nadležnih u toj borbi. Ona je te proteste nazvala „Požarnim vežbama petkom".

Svako veče pre protesta, grupa stručnjaka će objašnjavati zašto je važna borba protiv klimatskih promena i te će biti prenošeno u lajv strimu na internetu.

Kako navodi Vašintgton post, pozvala je vođe pokreta Crni životi su važni i Svitanje - grupu mladih koji žele da spreče klimatske promene i istovremeno se bore za otvaranje novih radnih mesta.

Fonda je u prošlosti često učestvovala u raznim protestima. Prošlog meseca je govorila u Los Anđelesu na skupu posvećenom borbi protiv klimatskih promena.

Pre tri godine je učestvovala na protestu na Stending Roku za Dan nezavisnosti, a tada su demonstranti zahtevali obustavljanje izgradnje cevovoda za transport nafte u Dakoti.

Svojevremeno je podržala i pokret Crni panteri, radikalnu grupu koja je organizovala oružane patrole građana za praćenje ponašanja policije u Ouklendu.

Organizovala je i sakupljanje novca za ovaj pokret u sopstvenoj kući.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči