Turski predsednik bacio Trampovo pismo u kantu za smeće

Turkish President Recep Tayyip Erdogan. Photo: 13 October 2019 Image copyright Reuters
Natpis na slici U pismo Tramp Erdoganu kaže: „Ne budi budala!"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan bacio je pismo američkog predsednika Donalda Trampa „u kantu za smeće", rečeno je za BBC.

U pismu od 9. oktobra, upućenom nakon što su se američke trupe povukle iz Sirije, Tramp je Erdoganu rekao: „Ne glumi mangupa, ne budi budala!"

Izvori BBC-a bliski predsedniku Turske rekli su da je Erdogan sadržaj pisma „odbacio".

Na dan kada je pismo primljeno, Turska je pokrenula prekograničnu ofanzivu protiv snaga koje predvode Kurdi.

„Hajde da napravimo dobar dogovor! Ne želite da budete odgovorni za ubijanje na hiljade ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništavanje turske ekonomije - a učiniću to", naveo je Tramp u pismu.

„Ako to učinite na pravi i humani način istorija će vas zapamtiti po dobru. Na vas će se večno gledati kao na đavola ako sprečite da se dobre stvari dese."

Umesto odgovora, prenose turski predsednički izvori - „predsednik Erdogan je primio pismo i bacio u kantu za smeće."

Image copyright Reuters
Natpis na slici Tramp je rekao Erdoganu: Hajde da napravimo dobar sporazum!"

Predsednika Amerike oštro su kritikovali zbog povlačenja trupa, jer je to, kažu, Turskoj dalo zeleno svetlo za pokretanje vojnog napada.

Veliki deo kritika dolazi iz Trampove stranke.

U retkom zajedničkom obraćanju obe stranke, 129 republikanaca u Predstavničkom domu pridružilo se u sredu demokratama kako bi formalno odbili taj Trampov potez.

Predstavnički dom je većinom glasova osudio povlačenje trupa.

Image copyright EPA
Natpis na slici Predsednik Tramp je na meti kritika zbog povlačenja trupa iz Sirije

Predsednica Doma Nensi Pelosi održala je i vrlo napet sastanak sa predsednikom Trampom o tom pitanju, zbog čega su ona i šef Poslaničkog kluba demokrata Čak Šamer napustili sastanak.

Republikanski lideri rekli su da je ponašanje gospođe Pelosi „neprihvatljivo", i kritikovali su je što je „izjurila napolje".

Pelosi i Tramp se međusobno optužuju za „rasulo", a predsednik je kasnije na Tviteru objavio i fotografiju tog sukoba.

Sliku su međutim pohvalile demokrate, koje su rekle da je„ legendarna" i pokazuje „lepe momente" gospođe Pelosi. I Pelosi je fotografiju postavila na Tviteru.

Ranije tokom dana u sredu, predsednik Tramp rekao je da SAD ne bi trebalo da se mešaju u vojnu operaciju Turske u Siriji, jer to „nije naša granica", a bivše maeričke saveznike - Kurde nazvao je „anđelima".

Turske trupe i saveznički sirijski pobunjenici pokrenuli su ofanzivu na severu Sirije prošle nedelje kako bi pripadnike kurdske policije, nazvane Jedinice za zaštitu naroda (IPG), naterali da se povuku iz pograničnog područja i stvorili „sigurnu zonu" u kojoj će biti smešteno dva miliona sirijskih izbeglica.

Kurdske snage se uz pomoć saveznika SAD bore protiv Islamske države (IS) u Siriji i postoji bojazan da bi destabilizacija mogla dovesti do ponovnog uspona džihadista.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Više o ovoj priči