Misterija holandske farme: Sumnja se da je otac napravio sektu i zatvorio decu u podrum

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionHolandija: Policija pronašla porodicu u tajnom podrumu na zabačenoj farmi

Holandska policija uhapsila je šezdesetsedmogodišnjeg muškarca, oca porodice koja je devet godina bila zatočena u tajnom podrumu čekajući kraj sveta.

On je uhapšen samo nekoliko sati pošto se iza rešetaka našao i austrijski državljanin koji je iznajmio kuću.

Šestoro dece provelo je devet godina u izolaciji na farmi blizu sele Rajnervold.

Holandski mediji tvrde da su ova dvojica muškaraca oformila sektu, a policija veruje da su deca držana na farmi protiv sopstvene volje.

Među zatočenima su bile četiri ženske i dve muške osobe, a otac je doživeo moždani udar.

Kako se priča razvijala

Pronađeni su nakon što je najstariji sin pobegao u obližnje selo Rajnervold, naručio pivo u pabu i zaposlenima rekao da mu je potrebna pomoć.

Image copyright Reuters

Policija je ušla na farmu i tamo je pronašla braću i sestre, oca i austrijskog državljanina Jozefa B. koji je radio kao majstor. Austrijanac se već pojavio pred istražnim sudijama, a tereti se za protivpravno lišavanje slobode i pranje novca.

U saopštenju policije uhapšeni otac je identifikovan kao Gerit Jan van D.

Policija je u kući pronašla i veliku količinu novca.

Da li su bili deo sekte?

Policija je saopštila i da ispituje da li je specifičan način života na farmi bio povezan sa određenim religijskim ubeđenjima.

Mediji navode da su uhapšeni otac i Austrijanac nekada bili komšije, a upoznali su se zahvaljujući Crkvi Ujedinjenja, svetskom pokretu poznatom i kao Munovci, a nastao je u Južnoj Koreji.

Braća Jozefa B. rekla su austrijskom Kronen Cajtungu da se on priključio sekti i da se nije pojavio na sahranama roditelja prethodne četiri godine.

„Mislio je da je bolji od Isusa", rekao je Jozefov brat Franc.

Image copyright Facebook/Jan van D
Natpis na slici Najstariji sin Jan van D

Portparol Crkve Ujedinjenja Viljem Kecer tvrdi da je otac porodice, Geri Jan van D, napustio pokret još 1987.

„Istovremeno, prekinuo je kontakte sa porodicom. U jednom trenutku imao je više ludih ideja, ali niko u porodici ne želi da priča o tome", rekao je jedan rođak za holandski list Algemen Dagblad.

Kecer je rekao da su stariji članovi crkve, koji su poznavali Gerija tokom 1980-tih, opisali ovog čoveka kao osobu kojoj su važni rituali, a formirao je posebnu grupu u krugu porodice.

„Ali nije naš način da idemo i živimo na farmi kako bismo se sakrivali od spoljnog sveta. Nekada duhovni ljudi formiraju sopstvene crkvene pokrete i pretpostavljam da se to desilo i sa njim", kazao je Kecer.

Žitelji Gerijevog rodnog grada Herksena mislili su da se on priključio Munovcima i umro u Južnoj Koreji. Ali, pretpostavlja se da se preselio u Nemačku, priključio sličnoj organizaciji, oženio majkom dece koja su pronađena pre nekoliko dana, a onda se vratio u Holandiju. Majka je umrla 2004. godine.

Šta je saznala policija?

Jani Knol, zamenik šefa policije Severne Holandije, potvrdio je da je deci bilo zabranjeno da napuste kuću.

„Na farmi je postojao zaseban zatvoreni deo, čija funkcija je bila spreči bilo koga iz spoljnog sveta da sazna za tajnu", rekla je ona za holandsku televiziju.

Policijski psiholozi poslednjih nekoliko dana su razgovarali sa oslobođenim članovima porodice i saznali da im je povremeno ipak bilo dozvoljeno da izađu iz kuće, ali samo na obližnji travnjak koji je okružen visokim drvećem.

Knol je dodala i da još nije jasno gde su rođena deca, ali je sigurno da nisu išla u školu i da nisu upisana u lokalne matične knjige. Rekla je i da policija mora da pronađe ravnotežu između istrage i dobrobiti oslobođene porodice.

Najstariji od šestoro dece, Jan, koji nije bio na farmi kada je upala policija, zbrinut je odvojeno od ostalih. On je prethodnih meseca imao otvoreno nekoliko različitih profila na društvenim mrežama.

Policija je potvrdila i da je nekoliko puta u prošlosti odlazila na farmu zbog sumnji da se tamo gaji kanabis, ali nikada nije ulazila na posed.

U istrazi učestvuje 30 policajaca koji pokušavaju da reše misteriju.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči