Ratovi zvezda: Devet glavnih momenata u trejleru za film Uspon Skajvokera

Rise of Skywalker Image copyright Disney / Lucasfilm

Objavljen je konačni trejler za film Ratovi zvezda: Uspon Skajvokera, poslednji u aktuelnoj Diznijevoj trilogiji.

Pun je akcije, avanture i nejasnih nagoveštaja onoga što bi moglo da se desi u novom filmu u trajanju od dva i po sata.

Trejler prikazuje stare miljenike koji su se vratili da pomognu ili da progone heroje filma, a takođe uvodi i nekoliko novih lica.

Ovo su neki od najvažnijim momenata u njemu.

1. Rej i Kajlo Ren se udružuju

Image copyright Disney / Lucasfilm

Nestala je trans-univerzumska seksualna tenzija između velikih likova Ratova zvezda koja se mogla videti u prethodnom delu trilogije, Poslednjem Džedaju. U novom trejleru vidimo kako se Rej (Dejzi Ridli) i Kajlo (Adam River) najpre bore jedno protiv drugog, a zatim rame uz rame.

Na internetu ima mnogo spekulacija o tome kakav mač Rej drži u ovom klipu - što bi moglo da sadrži neke dokaze o zapletu novog filma, a možda i da raščisti ko je sa kim u srodstvu.

2. Poslednjni trzaj Si Tripioa?

Image copyright Disney / Lucasfilm

„Šta radiš ovde, Tripio?", Oskar Ajzeks u ulozi Poa Damerona pita svačijeg omiljenog pompeznog protokolnog droida.

„Gledam poslednji put... moje prijatelje", odgovara on.

I bum - ulozi rastu, a maramice se pripremaju.

3. Istaknuto ime Keri Fišer

Image copyright Disney / Lucasfilm

Keri Fišer (koja je prva glumila Princezu Leju u originalnom izdanju filma Ratovi zvezda 1977. godine) je umrla 16. decembra 2016, između objavljivanja filmova Sila se budi i Poslednji Džedaj.

Njeno pojavljivanje u filmu Uzpon Skajvokera je njeno drugo pojavljivanje u Ratovima zvezda posle smrti, zahvaljujući korišćenju arhivskog materijala koji je snimljen za prethodne filmove, ali nije iskorišćen.

Keri je takođe i prva potpisana glumica na filmskom plakatu.

Nalazi se odmah iznad Marka Hamila, koji igra Luka Skajvokera i ne pojavljuje se u trejleru, nakon što je naizgled umro na kraju Poslednjeg džedaja.

4. Sporedni likov su skrajnuti?

Image copyright Disney / Lucasfilm

Ima gomile Rej, Fina (Džon Bojega) i Poa u trejleru, ali drugi ključni igrači na dobroj strani u trilogiji nisu dobili baš mnogo pažnje ovde.

Keli Mari Tren (Rouz Tiko) i Bili Lurd (Poručnica Koniks) pojavljuju se samo jednom u ovom trejleru, iako su bile dve od nekoliko preživelih u Poslednjem Džedaju.

Keli Mari je bila žrtva onlajn zlostavljanja posle dvog debija u Ratovima zvezda, privlačeći reakcije nekih fanova koji su je napali zbog njene etničke pripadnosti i izgleda.

5. Stara lica, nova bitka

Image copyright Disney / Lucasfilm

Poslednji iz stare garde, Lando Kalrisijan (Bili Di Vilijams) - galaktički kockar koji je bio originalni vlasnik svemirskog broda Milenijumski soko - vraća se za poslednji deo trenutne trilogije.

Pojavio se u filmu Imperija uzvraća udarac (1980) i u Povratku Džedaja (1983), koji su bili delovi originalne sage Ratovi zvezda.

Pošto je Kalo Ren ubio Han Sola u filmu Sila se budi, Luk Skajvoker se pretvorio u ništavilo u Poslednjem Džedaju, a očekuje se i uništenje Princeze Leje u ovom filmu, Bili će se nadati da će njegov lik proći malo bolje od njegovih kolega iz starih dana.

6. Nova lica, od kojih neka jašu svemirske konje

Image copyright Disney / Lucasfilm

Ne samo da vidimo misterioznog, maskiranog lika Zori Blis (lovac na ucenjene glave Boba Fet za nove generacije) kako ide rame uz rame sa herojima Ratova zvezda, takođe vidimo i novo ime, Dženu, koja jašući svemirske konje sa kljovama ulazi u bitku zajedno za Finom i robotom Bibi Ejtom koji prkosi zakonima fizike.

Ne zna se mnogo o ovim novim likovima, ali deluje kao da su oboje izabrali istu stranu.

7. Obračun svih obračuna

Image copyright Disney / Lucasfilm

Ne bi bio film o Ratovima zvezda ako nema velike svemirske bitke između sila dobrog i najezde umereno kompetentnih Stromtrupera.

A ovaj kadar (na kojem dominira omiljena „skalamerija" fanova, Milenijumski soko) deluje spremno da preplavi ekran sa više brodova Pokreta otpora nego što su obožavaoci videli u svim prethodnim filmovima zajedno.

Kako su se budžeti povećavali tokom godina, tako su i specijalni efekti za ove konačne obračune, srećom.

8. Dobrodošao nazad, deko

Image copyright Disney / Lucasfilm

„Dugo sam čekao i sada će vaše udruživanje biti vaš kraj."

Hronološki gledano, imperator Palpatin je poslednji put viđen u Povratku Džedaja, gde je bačen niz izduvni kanal u reaktor Zvezde smrti - koji je zatim eksplodirao.

Ali Ian Mekdiarmid se vraća da još jednom igra najgoru osobu u univerzumu Ratova zvezda, koji naizgled želi da pobedi i Rej i Kajlo Rena, pa ih zadirkuje sablasnim glasom i slabo ukrašenih soba sa tronovima.

9. Nova mesta za odmor za Džedaje i njihove drugare

Image copyright Disney / Lucasfilm

Olujna vodena planeta. Planeta sa prostranim šumama. Užasno ledena planeta.

Filmovi Ratovi zvezdane vole da ostaju na istom mestu, pa izgleda da će gledaoci još jednom biti sprovedeni kroz novu selekciju planeta napravljenih na kompjuteru.

Ništa dobro se ne dešava na tom ledenom bregu, zar ne.

Ovde je celi trejler, a Uspon Skajvokera će biti objavljen 20. decembra 2019.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči