Tablete i krvni pritisak: Lekovi „bolje rade pred spavanje“

sat i tablete Image copyright Getty Images
Natpis na slici Kada uzimate terapiju?

Da biste terapija za krvni pritisak dala najbolje rezultate, lekove bi trebalo piti pre odlaska na spavanje, kažu istraživači.

To je jednostavan savet koji može da sačuva živote, naveli su oni u Evropskom zdravstvenom žurnalu.

Tablete imaju veći potencijal u sprečavanju srčanog napada i udara ukoliko se uzimaju pred spavanje, a ne ujutru - pokazuje nova obimna studija.

Ovo je najveće istraživanje o lekovima za krvni pritisak i uključilo je više od 19.000 ljudi koji primaju terapiju.

Naučnici veruju da biološki „sat" tela određuje kako ćemo reagovati na lekove.

Sinhronizujte uzimanje tableta sa biološkim satom

Postoje čvrsti dokazi da mnogi različiti lekovi, uključujući i tablete za srce, mogu da rade bolje kada se uzimaju u određeno vreme u toku dana.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Vreme uzimanja terapije može da ima veliki značaj za terapiju

Krvni pritisak bi prirodno trebalo da pada noću, kada odmaramo i spavamo.

Ako to nije slučaj i pritisak je konstantno visok, osoba je onda u povećanom riziku od srčanog napada i udara, kažu naučnici.

Istraživači navode da uzimanje lekova uveče pomaže održavanju normalnog krvnog pritiska tokom noći kod pacijenata koji imaju dijagnozu visokog krvnog pritiska - što doktori nazivaju hipertenzijom.

Kako je rađeno istraživanje?

  • pacijenti su nasumično podeljeni u dve grupe - u jednoj grupi su bili oni koji tablete uzimaju ujutru, a u drugoj oni koji lekove piju uveče
  • istraživači su pratili šta se dešavalo sa pacijentima tokom narednih pet i više godina
  • pacijenti koji su terapiju uzimali uveče, imali su skoro 50 odsto manje šanse da umru ili dožive srčani napad ili udar

Pacijenti koji su uzimali lekove pred spavanje, imali su znatno niži prosečan krvni pritisak i noću i tokom dana. Takođe, pritisak im je noću bio niži od pritiska pacijenata koji su uzimali tablete svakog jutra.

Vodeći istraživač profesor Ramon Hermida sa Univerziteta u Viku kaže da će doktori možda želeti da pacijentima preporuče i u koje vreme bi trebalo da piju lekove.

„Potpuno je besplatno, a može da sačuva mnoge živote.

„Među trenutnim smernicama za tretiranje hipertenzije nema preporuka o vremenu uzimanja leka. Fizičari najčešće preporučuju uzimanje terapije ujutru na osnovu pogrešnih ciljeva za sniženje krvnog pritiska ujutru.

„Rezultati studije pokazuju da pacijenti koji uzimaju lekove uveče, imaju bolje kontrolisan krvni pritisak, a što je važnije, značajno smanjen rizik od smrti i bolesti srca i krvnih sudova."

On kaže da je potrebno uraditi još istraživanja među različitim grupama pacijenata, kao i da bi trebalo proveriti da li različiti brendovi tableta pokazuju iste rezultate.

„Iako ovo istraživanje podržava prethodne nalaze u ovoj oblasti, potrebna su dalja istraživanja među etničkim grupama i ljudima koji rade u smenama, kako bi se dokazalo da uzimanje lekova za krvni pritisak noću korisnije za kardiovaskularno zdravlje.

„Ukoliko trenutno uzimate tablete za krvni pritisak, važno je da se posavetujete sa lekarom ili farmaceutom pre nego što promenite vreme uzimanja terapije. Možda postoje posebni razlozi zbog kojih vam je lekar rekao da uzimate tablete ujutru ili uveče", kaže Vanesa Smit iz Britanske fondacije za srce.

Način života takođe utiče na krvni pritisak, pa izbegavajte:

  • previše alkohola
  • pušenje
  • višak kilograma
  • premalo vežbanja
  • previsok unos soli

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči