Ko prodaje oružje Turskoj i zašto su njeni NATO saveznici zabrinuti

People hold a Turkish flag as they give their support to the Turkish military during the deployment of tanks to Syria Image copyright Getty Images

Mnoge evropske države prekinule su izvoz oružja u Tursku nakon početak vojne ofanzive na severu Sirije.

Turska je tradicionalno najveće količine oružja uvozila iz Amerike i nekih evropskih država, ali se u poslednje vreme okrenula ka Rusiji kada je u pitanju kupovina odbrambenog raketnog sistema.

Dakle, koje zemlje su uvele suspenziju i šta sada Turska može da radi?

Ko je prekinuo izvoz?

Devet evropskih država uvelo je zabranu ili pojačanu kontrolu izvoza oružja u Tursku.

To su Češka, Finska, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija, Španija, Švedska i Velika Britanija, a na spisku se nalazi i Kanada.

Dominik Rab, britanski ministar spoljnih poslova, rekao je da će ta zemlja nastaviti da prodaje oružje Turskoj, ali neće odobriti nove dozvole za izvoz oružja koje bi moglo da bude iskorišćeno u sukobima u Siriji.

Nemačka i Španija saopštile su da se embargo odnosi samo na nove ugovore.

Evropska unija nije odobrila zvanični embargo koji bi se odnosio na sve države članice, iako su se ministri spoljnih poslova složili da „usvoje jake nacionalne pozicije kada je u pitanju izvoz oružja u Tursku".

„Ne verujem da će sankcije imati neki efekat, a Ankara će da nastavi operacije", kaže odbrambeni analitičar Ivoni Stefanija Efstatiju.

Ali, ako bi se sankcije proširile i na oružje van kontingenta koji bi mogao da bude korišćen u Siriji, to će negativno da utiče na tursku odbrambenu industriju.

Turska i oružje iz Srbije

Srbija ima bliske diplomatske i privredne odnose sa Turskom poslednjih godina.

Prema podacima turskih vlasti koji su dostupni u međunarodnoj bazi trgovinskih podataka Ujedinjenih nacija, u periodu od 2014. do 2018, Srbija je u tu zemlju izvezla oružje ukupne vrednosti 5.993.366 dolara.

Turska - vrednost uvezenog oružja iz Srbije:

2014 - 1.611.863 dolara2015 - 144.500 2016 47.1292017 - 1.772.558 2018 - 2.417.316

Izvor: UN komtrejd baza

Ko najviše snabdeva Tursku oružjem?

U periodu od 1991. do 2017. godine Turska je postala peti najveći uvoznik oružja na svetu.

Turska se kroz istoriju oslanja na NATO saveznike u odbrambenim i bezbednosnim pitanjima.

Amerika je bila najveći izvoznik, pošto je čak 60 posto oružja u periodu od 2014. do 2018. Turska uvezla iz te zemlje.

Tokom 1980-tih i 1990-tih uvoz oružja iz Amerike dostigao je maksimum.

Turska je kupovala avione, rakete, helikoptere, tenkove i brodove.

Ali nedavno se Turska okrenula ka Rusiji kako bi kupila 2,5 milijardi dolara vredan odbrambeni raketni sistem i ta odluka je uzburkala duhove među njenim NATO saveznicima.

Oni su se bunili da bi Turska kupovinom sistema S-400 od protivnika Alijanse u velikoj meri naškodilo bezbednosti NATO-a.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Sistem S-400

Amerika je odgovorila odlukom da spreči Tursku da kupi njene F35 avione, koji su se smatraju za najmodernije borbeni model na svetu.

Zbog važnog geostrateškog položaja u Turskoj se nalazi nekoliko američkih i NATO baza, radar za raketne sisteme i komandni centar Alijanse.

U vazdušnoj bazi Indžirlik blizu Adane na jugu Turske nalazi se i oko 50 američkih nuklearnih bombi.

Turska industrija oružja

Turska je razvila sopstvenu snažnu industriju oružja u poslednjoj deceniji, a sve sa ciljem da smanji zavisnost od uvoza.

Mevlut Čavušoglu, turski ministar spoljnih poslova, istakao je da ta zemlja sada sama proizvodi 70 odsto opreme za vojsku, a porastao je i izvoz oružja.

„Nije baš lako doći do preciznih podataka koliko Turska uspeva sama da zadovolji vojne potrebe, ali taj domaći sistem, u stvari, sastoji se od licenciranih prozvoda koji su napravljeni od uvoznih delova", dodaje Efstatiju.

Od 2014. do 2018. godine turska je zabeležila rast izvoza oružja od čak 170 odsto.

Do 2018. Turska je postala 14 najveći izvoznik oružja u svetu, a najveći deo prodavala je Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Turkmenistanu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči