Prava žena, Bangladeš i seksualno uznemiravanje: Smrtna kazna za 16 osoba koje su zapalile studentkinju

Different organization held a protest rally against the murder of Nusrat Jahan Rafi, a madrasa girl from Feni who was burnt in reprisal after sexual abuse charges against the principal, in Dhaka, Bangladesh, on April 12, 2019

Autor fotografije, AFP

Sud u Bangladešu osudio je 16 osoba za ubistvo 19-godišnje studentkinje koju su zapalili jer nije htela da povuče optužbu za seksualno uznemiravanje protiv učitelja.

Nusrat Jahan Rafi preminula je u aprilu u Feni, malom gradu udaljenom 160 kilometara od Dake.

Među osuđenima su njen učitelj i dve osobe iz razreda u koji je išla.

Ubistvo je šokiralo javnost i dovelo do protesta tokom kojih su demonstranti zahtevali da se u Bangladešu promeni način ophođenja prema žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Ovo suđenje bilo je jedno od najbržih u zemlji. Sudski procesi u Bangladešu obično traju godinama. Tužilac Hafez Ahmed rekao je novinarima da je sada dokazano da niko neće uspeti da pobegne od pravde.

Advokati optuženih najavili su da će se žaliti na presudu.

Šta se dogodilo?

Nusrat su namamili na krov škole 6. aprila ove godine, 11 dana nakon što je prijavila razrednog starešinu Siraja Ud Dula policiji rekavši da ju je neprimereno dodirivao.

Okružilo ju je četvoro ili petoro osoba koje su nosile burke, pritiskajući je da povuče žalbu. Kada je odbila, polili su je benzinom i zapalili.

Autor fotografije, family handout

Potpis ispod fotografije,

Nusrat su polili benzinom i zapalili na krovu škole

Prema izveštajima policije, grupa koja je izvršila ubistvo, nadala se da će izgledati kao samoubistvo. Ipak, Nusrat nije preminula na licu mesta.

Znajući da je teško povređena i da neće preživeti, dala je izjavu koju je njen brat snimio telefonom.

„Učitelj me je neprimereno dodirivao. Borila sam se protiv ovoga do poslednjeg daha", rekla je Nusrat, a potom i imenovala neke od napadača.

Četiri dana kasnije, 10. aprila, Nusrat je preminula zbog povreda - 80 odsto njene kože bilo je spaljeno.

Tokom istrage ubistva, otkriveno je da su moćni muškarci iz lokalne zajednice i osobe sa kojima je išla u školu, skovale zaveru da je ućutkaju.

Policija kaže da je učitelj kog je prijavila, naručio njeno ubistvo iz zatvora. Još dvoje učitelja je učestvovalo u zločinu.

Nekoliko policajaca sarađivalo je sa osuđenima i širilo laži da je Nusrat počinila samoubistvo, ali oni se nisu našli na optuženičkoj klupi.

Njena porodica koja je podržala njenu odluku da prijavi učitelja, u međuvremenu je dobila policijsku zaštitu. Njen brat Mahmudul Hasan Noman je rekao da članovi porodice i dalje žive u strahu.

Ipak, članovi njene porodice pozdravili su presudu i rekli da se nadaju da će kazna biti izvršena što pre. Osuđeni na smrtnu kaznu u Bangladešu se vešaju.

Koliko je seksualno uznemiravanje rasprostranjeno u Bangladešu?

Seksualno uznemiravanje je relativno često u Bangladešu. Izveštaji humanitarne organizacije EkešnEid (ActionAid) pokazuju da je početkom godine 80 odsto žena koje rade u tekstilnoj industriji, videlo ili doživelo seksualno nasilje na poslu.

Nusrat je progovorila o onome što je preživela, ali je njen slučaj usamljen jer prijavljivanje seksualnog uznemiravanja može imati posledice. Žrtve se često suočavaju sa osudom zajednice, uznemiravanjem, lično ili preko interneta, a u nekim slučajevima i nasilnim napadima.

Slučaj Nusrat Jahan Rafi je neobičan jer je otišla u policiju. Policajci su je snimali mobilnim telefonom dok je davala izjavu, a taj video je kasnije dospeo do medija.

Nakon hapšenja učitelja, demonstranti su nosili transparente zahtevajući da se on pusti na slobodu, zbog čega se porodica zabrinula za njenu bezbednost.

Kako je javnost reagovala na ubistvo Nusrat?

Slučaj je izazvao proteste u Bangladešu i u centar pažnje stavio ranjivost žrtava seksualnog uznemiravanja i napada.

Premijerka Bangladeša Šeik Hasina je rekla da niko od optuženih neće izbeći zakon.

Policija je prvobitno odbacila prijavu za seksualno uznemiravanje, ali je u maju podignuta optužnice protiv 16 osoba. Tužioci su tražili smrtnu kaznu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk