Bregzit: Britanski premijer kaže da će tražiti izbore 12. decembra

Boris Johnson

Boris Džonson je rekao da će dati poslanicima još vremena da raspravljaju o njegovom dogovoru o Bregzitu, ali samo ako pristanu na opšte izbore 12. decembra.

Britanski premijer je izjavio za BBC da očekuje da Evropska unija odobri produžetak njegovog roka, koji je trebalo da bude 31. oktobar, iako „zaista" nije želeo odlaganje.

Pozvao je laburiste da podrže izbore na glasanju u parlamentu koje planira da održi sledećeg vikenda.

Od lidera EU se očekuje da u petkak iznesu svoju presudu o odlaganju Bregzita za najviše tri meseca.

Šef Donjeg doma Džejkob Ris-Mog je rekao da će vlada u ponedeljak u parlamentu raspravljati o predlogu o vanrednim izborima.

Čelnica iz senke Donjeg doma, Valeri Vaz je rekla da će laburisti podržati izbore „kada je odbaci Bregzit bez dogovora i ako produžetak roka to dozvoli".

U pismu upućenom lideru laburista, Džeremiju Korbinu, premijer Džonson kaže da je njegova „željena opcija" kratko odlaganje Bregzita „recimo do 15. ili 30. novembra".

U tom slučaju, piše on, pokušaće još jednom da progura njegov sporazum o Bregzitu kroz parlament, uz podršku laburista.

Premijer dodaje da „pretpostavlja" da će Korbin „sarađivati sa njim kako bi novi dogovor o Bregzitu bio ratifikovan, kako bi mogli da izađemo sa novim sporazumom umesto bez ikakvog sporazuma".

Ukoliko odlaganje Bregzita bude krajem januara, kao što se većinom očekuje, Džonson kaže da će sledeće nedelje u Donjem domu parlamenta sazvati glasanje o izborima 12. decembra.

Ukoliko se laburisti sa ovim slože, vlada kaže da će probati da dobije svoj sporazum pre nego što se parlament raspusti 6. novembra zbog kampanje.

Odličan dogovor"

Premijer je novinarki BBC-ja Lori Kjunsberg rekao: „Bojim se da izgleda da će naši prijatelji iz EU odgovoriti na zahtev parlamenta tako što će odobriti odlaganje, što ja zaista ni najmanje ne želim".

„Da bi ovo obavili, način da se postigne Bregzit, je, po mom mišljenju, biti razuman u odnosu na parlament i reći da, ako istinski žele više vremena prouče ovaj odličan dogovor, mogu da ga dobiju, ali moraju da pristanu na izbore 12. decembra".

Na pitanje šta će uraditi ako laburisti odbiju da glasaju za izbore, rekao je: „Vodili bismo kampanju iz dana u dan da se ljudi ove zemlje oslobode potčinjavanja parlamentu koje je nadživeo svoju korisnost".

Premijer je više puta insistirao da Velika Britanija napusti EU sledeće nedelje, sa ili bez dogovora.

Ali, bio je prisiljen da pošalje pismo Evropskoj uniji zahtevajući produžavanje roka, pod regulativom koju su prošlog meseca usvojili članovi parlamenta.

Poslanici su u utorak glasali da podrže prvu fazu Predloga dogovora o povlačenju, čime je sporazum koji je britanski premijer dogovorio sa Briselom postao zakon - ali su odbili Džonsonov plan da ga progura kroz parlament za tri dana.

Škotska nacionalna partija je ranije tražila tromesečni produžetak Bregzita kako bi se dobilo na vremenu za održavanje opštih izbora.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk