Naučili pacove da voze male automobile da bi im smanjili nivo stresa

Potpis ispod videa,

Pacovi voze male plastične automobile u labaratoriji u Americi

Vožnja minijaturnih automobila pomaže pacovima da osećaju manje stresa, otkrili su naučnici.

Istraživači sa Univerziteta u Ričmondu u Americi su naučili grupu od 17 pacova da voze male plastične automobile, u zamenu za malo žitarica.

Šefica tima, doktorka Keli Mambert, rekla je da su se pacovi osećali opuštenije tokom ovog zadatka, što je otkriće koje može da pomogne u razvoju nefarmaceutskih tretmana za mentalne bolesti.

Pacovi nisu morali da polažu test vožnje na kraju studije.

Kako su pacovi naučili da voze?

Doktorka Lambert i njene kolege su napravile sićušni električni automobil tako što su spojili providnu plastičnu teglu za aluminijumsku ploču, na koju su pričvršćeni točkovi.

Zatim je bakarna žica vodoravno namotana preko tegle - kabine automobila - da bi formirala tri šipke, levo, desno i u sredini.

Da bi vozio automobil, pacov treba da sedne na aluminijumsku ploču i da dodirne bakarnu žicu. Tada se zatvara električno kolo, a životinja može da izabere pravac u kojem želi da se vozi.

Posle više meseci obuke, pacovi su naučili ne samo kako da pokreću mišomobile ali i kako da promene pravac, istraživači su napisalu u žurnalu Bihevioralno istraživanje mozga.

Šta su naučnici otkrili?

Neki pacovi koji su učestvovali u eksperimentu su odgajani u labaratoriji, dok su drugi živeli u „obogaćenom okruženju" - tačnije, imali su prirodnija staništa.

Pacovi koji su odgajani u „obogaćenom okruženju" su bila znatno bolji vozači pod labaratorijskih pacova.

Posle testova, naučnici su sakupljali izmet pacova da bi ga testirali na hormon stresa kortikosteron, kao i na dehidroepiandrosteron, anti-stres hormon.

Svi pacovi su imali viši nivo dehidroepiandrosterona, što bi po mšljenju naučnika moglo biti povezano sa zadovoljstvom posle učenja nove veštine.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Pacovi su upravljali automobilom dodirivanjem različite delove bakarne žice

Doktorka Lambert je rekla novinskoj agenciji AFP da bi njihova otkrića mogla da se pokažu korisnim za buduća istraživanja tretmana za različita psihijatrijska stanja.

„Ne postoji lek za šizofreniju ili za depresiju, moramo da to nadoknadimo", rekla je ona.

„Smatram da moramo da posmatramo različite životinjske modele i različite vrste radnji i da zaista poštujemo da ponašanje može da promeni našu neurohemiju".

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk