Abu Bakr el Bagdadi: Vođa Islamske države „ubijen tokom američke operacije" u Siriji

Bagdadi se obraća masi

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Bagdadi najavljuje stvaranje „kalifata" u Mosulu 2014. godine

Odbegli vođa Islamske države (ID) ubijen je tokom američke vojne operacije na severozapadu Sirije, izjavio je predsednik Donald Tramp.

Govoreći iz Bele kuće, Tramp je rekao da je Abu Bakr el Bagdadi aktivirao njegov samoubilački prsluk pri ulasku u tunel, bežeći od pasa američke vojske.

Bagdadi je zadobio pažnju javnosti 2014. godine, kada je najavio stvaranje „kalifata" u oblastima u Iraku i Siriji.

ID je odgovorna za brojne zločine koje su dovela do smrti hiljade ljudi.

Džihadistički pokret je sprovodio brutalne zakone nad skoro osam miliona ljudi u oblastima koje su kontrolisali. Odgovoran je za brojne napade širom sveta. SAD su ranije ove godine istakle da je „kalifat" poražen, iako su borci ID i dalje aktivni u regionu i na drugim mestima.

Ubistvo Bagdadija predstavlja veliku pobedu za Trampa u trenutku kada se suočava sa oštrim kritikama zbog odluke o povlačenju američkih trupa sa severa Sirije i bori sa istragom koju su pokrenule demokrate.

Tokom neuobičajenog obraćanja u nedelju ujutru, Tramp je izjavio da je Bagdadi poginuo nakon što je došao do kraja tunela u pokrajini Idlib „vršiteći i plačući čitav put", dok su ga jurili psi američke vojske.

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Mesto na kom je američka vojska izvela akciju u Idlibu

Bagdadija je pratilo troje njegove dece, koje je on ubio detonirajući se, rekao je Tramp. Eksplozija je uništila Bagdadijevo telo, ali analizom DNK na licu mesta potvrđen je njegov identitet.

„Grubijan koji se toliko trudio da zastraši druge, proveo je poslednje trenutnke u strahu i potpunoj panici, preplašen od američkih trupa koje su ga opkolile", rekao je Tramp u televizijskom obraćanju.

Šta se zna o njegovim operacijama?

Lokacija u blizini Turske granice nalazi se daleko od mesta koje se smatralo Bagdadijevim skloništem blizi granice Sirije i Iraka. Mnogi delovi Idliba su pod kontolom džihadista koji se protive ID, ali sumnja se da suparničke grupe pružaju utočište članovima ID.

Bagdadi je „nekoliko nedelja bio pod nadzorom" i „dve-tri" operacije su otkazane zbog njegovog kretanja, tvrdi Tramp i dodaje da je odlazak vođe ID u Idlib bio deo plana da se obnovi ID.

U napadu je korišćeno osam helikoptera, na koje nije otvarana neprijateljska vatra, rekao je Tramp. Komandosi su ušli u zgradu probivši eksplozivom rupe u zidovima, izbegavši tako ulazna vrata koja su bila minirana.

Kada je Bagdadi detonirao eksplozivni prsluk, tunel se urušio na njega, opisao je predsednik. Jedan od pasa američke vojske povređen je u akciji.

„Bagdadi je bio bolestan i izopačen čovek, i sada ga više nema", rekao je Tramp. „Poginuo je kao pas, umro je kao kukavica."

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Mesto napada nalazi se u provinciji Idlib

Nijedan američki vojnik nije poginuo, ali je jedan broj Bagdadijevih sledbenika izgubio život, dok su ostali uhvaćeni, rekao je Tramp.

Specijalne jedinice provele su dva sata na terenu i prikupile „izuzetno osetljiv materijal."

Snage predvođene sirijskim Kurdima - jednim od najvažnijih američkih saveznika u severnoj Siriji sve dok Tramp nije ranije ovog meseca povukao američke trupe iz ove oblasti - saopštile su da su izvele „istorijsku" zajedničku akciju.

Tramp ih je takođe pohvalio, kao i Rusiju - koja je otvorila vazušni prostor pod kontrolom Moskve tokom operacije - Irak, Tursku i Siriju, rekavši da su pružile „određenu podršku" akciji.

Ko je bio Abu Bakr al-Bagdadi?

Bagdadi, čije je pravo ime Ibrahim Avad Ibrahim al-Badri, važio je za izuzetno organizovanog i nemilosrdnog taktičara na bojnom polju. Mnogi su ga smatrali za najtraženijim čovekom na svetu.

Rođen je u blizini Samare, severno od Bagdada, 1971. godine, a u nekim izveštajima stoji da je bio hodža u jednoj džamiji u gradu u vreme američke invazije 2003.

Analitičari veruju da je postao džihadista u vreme vladavine bivšeg iračkog vođe Sadama Huseina. Drugi, pak, smatraju da je postao ekstremista tokom pritvora u kampu Baka, američkom vojnom centru u južnom Iraku u kome su bili smešteni brojni komandanti Al-Kaide.

Potpis ispod videa,

Video poruka Abu Bakar al-Bagdadija

Bagdadi se pojavio 2010. godine kao vođa šire ekstremističke grupe u kojoj je bilo i pripadnika Al-Kaide u Iraku. Postao je poznat široj javnosti kada su ekstremisti Islamske države zauzeli irački grad Mosul 2014, kada je je objavio stvaranje „kalifata".

Bio je to jedini put da je Bagdadi viđen u javnosti. Ranije ove godine, Islamska država objavila je video snimak u kome se on pojavljuje.

U oktobru 2011, Sjedinjene Američke Države su ga i zvanično proglasile „teroristom" i ponudile nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do njegovog zarobljavanja ili smrti. Nagrada je povećana na 25 miliona dolara 2017. godine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk