EU i Bregzit: Rok za izlazak Britanije odložen do 31. januara, poslanici opet odbili Džonsona

MPs announcing the result of the vote

Autor fotografije, PA Media

Potpis ispod fotografije,

Poslanici objavljuju rezultate glasanja

Britanski poslanici su odbili predlog premijera Borisa Džonsona da raspiše vanredne izbore za 12. decembar.

Da bi se to dogodilo Džonsonu je bila potrebna dvotrećinska većina, koju nije imao - 299 poslanika je bilo „za", a 70 „protiv", što je daleko od 434 potrebnih.

Ipak, nije još gotovo - i dalje je moguće da dođe do izbora u decembru ako Liberalne demokrate i Škotska nacionalna stranka podrže Džonsonov zakon o održavanju izbora. Za to će mu biti potrebna prosta, ne dvotrećinska većina glasova.

„Donji dom Parlamenta više ne sme da drži ovu zemlju kao taoca", rekao je Džonson, ističući da je parlament postao „disfunkcionalan".

Kako kaže, neće odustati od toga da dođe do prevremenih izbora, jer se „na ovaj ili onaj način" mora izaći iz pat pozicije.

Zvaničnici Evropske unije prethodno su pristali da produže rok za Bregzit 31. januara 2020. godine, objavio je na Tviteru predsednik Evropskog saveta.

Donald Tusk rekao je da je novi rok „fleksibilan" i da Velika Britanija može da napusti Uniju i pre roka ako sporazum o izlasku odobri parlament u Londonu.

Britanija je trebalo da iz Evropske unije izađe do 31. oktobra, ali su poslanici zahtevali da Džonson traži odlaganje jer premijerov predlog dogovora kojim bi bili regulisani uslovi napuštanja Unije, nije usvojen u parlamentu.

Predlog sporazuma koji su videli novinari BBC-ja, predviđa se da Sporazum o povlačenju Velike Britanije iz Evropske unije ne može ponovo biti predmet pregovora u budućnosti.

Džonson je više puta rekao da će Velika Britanija napustiti blok 31. oktobra, ali je zakonom obavezan da prihvati odlaganje i ponudu Brisela.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk