Čimabue: Slika iz 13. veka godinama visila u kuhinji - prodali je za 24 miliona evra

A painting entitled "Christ Mocked" by the late 13th Century Florentine artist Cenni di Pepo, also known as Cimabue, 23 September 2019

Autor fotografije, AFP/Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Slika vredna 24 miliona evra visila je godinama iznad šporeta

Davno izgubljena slika čuvenog italijanskog umetnika pronađena je u kuhinji starije Francuskinje i prodata na aukciji za 24 miliona evra.

Reč je o delu Ruganje Hristu (Christ Mocked), čiji je autor Čimabue, najpoznatiji firentinski slikar sa kraja 13. i početka 14. veka.

Slika je otkrivena prošlog meseca na severu Francuske i očekivalo se da na aukciji dostigne cenu od tek šest miliona evra.

Iz aukcijske kuće Akteon kažu da je najvišu ponudu dao anonimni kupac sa severa Francuske, postigavši novi svetski rekord kada je reč o srednjevekovnim slikama prodatim na aukciji.

„Kad se na tržištu pojavi jedinstveno delo umetnika kao što je Čimabue, morate biti spremni za iznenađenja", objašnjava za agenciju Rojters aukcioner Dominik la Koent.

Slika je godinama visila iznad šporeta kuće u gradu Kompjenju, na severoistoku Francuske.

Primetio ju je aukcioner i savetovao vlasnike - koji su verovali da je reč o staroj ikoni male vrednosti - da je odnesu na procenu.

Stručnjaci su sliku ispitali infracrvenim svetlom, kako bi utvrdili postoje li sličnosti sa ostalim Čimabueovim radovima, što se pokazalo kao tačno.

Čimabue, poznat i kao Čeni di Pepo, rođen je u Firenci, a bio je umetnik iz perioda tranzicije srednjevekovne ka renesansnoj umetnosti.

Slika je prilično mala, razmere su tek 20 sa 26 centimetara.

Veruje se da je reč o poliptihu - većem delu od više scena, podeljenih na nekoliko tabli, a da datira iz 1280. godine.

Slika opisuje Hristovo raspeće, a još dve table iz te serije nalaze se u Nacionalnoj galeriji u Londonu i Frik kolekciji u Njujorku.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk