Džonson dobio podršku u parlamentu: Prevremeni izbori u Velikoj Britaniji 12. decembra

Tellers
Potpis ispod fotografije,

Detalj iz parlamenta

Poslanici britanskog parlamenta prihvatili su predlog premijera Borisa Džonsona da 12. decembra budu održani vanredni parlamentarni izbori.

Za ovu odluku glasalo je 438 poslanika, a 20 je bilo protiv.

Na ovaj način omogućeno je usvajanje potrebnih pravnih akata uoči održavanja izbora, prvih koji će biti u decembru još od 1923. godine.

Ostalo je da predlog o izborima dobije podršku Doma lordova, a očekuje se da zakon o izborima bude usvojen do kraja nedelje.

Ako se to desi, stranke će imati pet nedelja za predizbornu kampanju.

Premijer Džonson je rekao da javnost mora da ima izbor kada je u pitanju budućnost Bregzita i Velike Britanije.

On se nada da će na izborima dobiti novi mandat za sporazum o Bregzitu i tako izvući parlament iz trenutnog ćorsokaka u kojem se Britanija nalazi već mesecima.

Ujedno, Džonson veruje da na taj način može da izvede Britaniju iz Evropske unije do 31. januara, do kada je postavljen novi rok za Bregzit.

Šansa koja se dobija jednom u generaciji

Deo grupe od 21 poslanika koji su izbačeni iz Konzervativne stranke zbog neslaganja oko Bregzita moći će da se opet kandiduje.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin rekao je:

„Ovi izbori su šansa koja se dobija jednom u generaciji i prilika su da se zemlja transformiše i da se suočimo sa onim što nas muči".

On je dodao da će stranka započeti ambicioznu i radikalnu kampanju za suštinske promene kakve Britanija još nije videla.

Ministar vlade u senci Endri Gvejn kazao je da se birači suočavaju sa izborom između novih pet godina Džonsonove agresivne i nemilosrdne politike, i laburističke vlade koja je istinski na strani radnika.

Ali neki laburistički poslanici nisu zadovoljni datumom održavanja izbora i veruju da je jedino rešenje za Britaniju novi referendum o Bregzitu.

Liberalne demokrate i škotska SNP su ranije ove nedelje najavile podršku održavanju izbora uz obrazloženje da je to najbolji način da se zaustavi Bregzit.

Premijer Džonson je prethodno tri puta neuspešno pokušavao da dobije podršku parlamenta za prevremene izbore.

Ali ovaj put poslanici su podržali usvajanje potrebnih pravnih akata posle samo šest sati rasprave.

Laburisti su predložili da se izbori održe 9. decembra, uz obrazloženje da će više studenata tada moći da glasa, ali je taj predlog odbijen - za je glasalo 295 poslanika, a protiv je bilo 315.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk