Ko je novi lider Islamske države

Abu Bakr el Bagdadi

Autor fotografije, US Department of Defense/Reuters

Potpis ispod fotografije,

Abu Bakr el Bagdadi je za vikend izvršio samoubistvo

Pripadnici Islamske države potvrdili su smrt lidera Abu Bakra el Bagdadija i imenovali njegovog naslednika.

Informacija da je Abu Ibrahim el Hašemi el Kuraši novi lider i „kalif" objavljena je na Telegramu, aplikaciji za dopisivanje.

Abu Bakr el Bagdadi, najtraženiji čovek na svetu, izvršio je samoubistvo bežeći od američkih komandosa na severozapadu Sirije.

Za njim su SAD i saveznici tragali pet godina, otkako je jačala Islamska država. Za informacije o el Bagdadiju nuđeno je 25 miliona dolara.

U poruci objavljenoj na Telegramu, potvrđena je i smrt portparola Islamske države i državljanina Saudijske Arabije Abu el Hasana el Muhadžira koji je ubijen u odvojenoj američko-kurdskoj operaciji 27. oktobra. Mnogi su verovali da će upravo on naslediti Bagdadija.

Novi portparol ID-a Abu Hamza el Kuraši pozvao je muslimane da se zakunu na vernost Abu Ibrahimu el Hašemiju.

Ko je Abu Ibrahim el Hašemi el Kuraši?

Hašemijevo ime nije poznato sigurnosnim službama i veruje se da mu je to ratni pseudonim.

Islamska država nije objavila detalje o životu novom lideru, kao ni njegovu fotografiju. Ipak, pripadnici ove grupe tvrde da je Hašemi borac, veteran i džihadista koji se borio protiv Zapada.

Predstavljajući ga imenom „el Kuraši", grupa je takođe jasno stavila do znanja da on tvrdi da potiče iz plemena Kurejši proroka Muhameda - ova veza je za mnoge sunite ključni uslov da neko postane kalif.

Potpis ispod videa,

Smrt Abu Bakr el Bagdadija: Amerika objavila snimke upada u Bagdadijevo skrovište

Šta se dešava sa Islamskom državom?

ID je proglasila stvaranje kalifata - države kojom se upravlja u skladu sa šerijatskim zakonom - nakon što je 2014. preuzela kontrolu nad ogromnim delovima Iraka. Bagdadi je proglašen „kalifom Ibrahimom" i zatražio odanost muslimanima širom sveta.

Bez obzira na pad samoproglašenog kalifata, Islamska država i dalje predstavlja izuzetno disciplinovanu iskusnu borbenu silu čiji trajni poraz nije siguran.

Grupa i dalje ima između 14.000 i 18.000 „članova" u Iraku i Siriji, uključujući i do 3.000 stranaca, navodi se u nedavnom objavljenom izveštaju Sjedinjenih Država.

Pre saopštenja o novom lideru, Mina el Lami sa BBC-ja koja se specijalizovala za praćenje medija koji propagiraju džihad, rekla je da „ako Islamska država odabere nekoga ko nije Kurejši, to će možda biti posredno priznanje da „kalifata" više nema".

Grupa odabirom novog lidera pokušava da pokaže da to nije slučaj.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk