Španija: „Čopor“ oslobođen za silovanje tinejdžerke zato što je bila bez svesti

Protest in support of the teenager abused in Manresa Image copyright Getty Images
Natpis na slici Zbog žrtava iz Manrese bilo je brojnih protesta. Na ovom transparentu sa protesta u Malagi piše „Ne znači ne".

Sud u Barseloni izazvao je veliku buru time što je petoricu muškaraca, optuženih za grupno silovanje četrnaestogodišnje devojčice, osudio za „manji zločin".

Bili su optuženi za silovanje i seksualni napad, a osuđeni su za seksualno zlostavljanje, što je zločin koji predviđa daleko manju kaznu.

Prema španskom zakonu silovanje ili seksualni napad podrazumevaju primenu sile ili zastrašivanje.

U ovom slučaju nije reč o silovanju zato što je žrtva bila u nesvesnom stanju, tako da nije bilo nasilja, odlučio je sud.

Takva odluka je doneta uprkos tome što je Vrhovni sud Španije nedavno poništio sličnu presudu.

Inače, u Španiji je u toku razmatranje zakona koji definiše šta su silovanje, seksualni napad i seksualno zlostavljanje.

Šta se dogodilo?

Optuženo je šest muškaraca. Petorica su osuđena na između 10 i 12 godina zatvora - da su osuđeni za silovanje kazne bi iznosile između 15 i 20 godina.

Grupe za zaštitu prava žena su zato burno reagovale na presudu.

Upozorenje: Detalji ove priče su uznemirujući

Muškarci su osuđeni za seksualno zlostavljanje devojčice u oktobru 2016. godine, u napuštenoj fabrici u Manresi, gradu na severoistoku Katalonije.

Slučaj je zbog sličnosti sa grupnim silovanjem tinejdžerke, koje se dogodilo iste godine, postao poznat kao Manada de Manresa - ili vučji čopor iz Manrese.

Tužioci su pred sudom tvrdili da su muškarci jedan za drugim imali seksualni odnos sa devojčicom, koja je bila pod uticajem alkohola i narkotika.

Jedan od optuženih, čije je ime objavljeno kao Brajan Andres M, svakom od njih je rekao: „Tvoj je red. Petnaest minuta svaki, bez odlaganja".

Na prethodnom saslušanju devojčica je izjavila da se ne seća gotovo ničega, osim da je jedan od njih imao pištolj.

Optuženi su negirali krivicu, iako je DNK jednog od njih pronađen na donjem vešu devojčice.

Sud je doneo odluku da žrtva „nije znala gde je i šta radi, zbog čega nije imala sposobnost da pristane ili da se usprotivi seksualnim odnosima koji su optuženi imali sa njom", piše list El Pais.

Dodaje se da su optuženi „bili sposobni da izvrše seksualni čin bez korišćenja bilo kakvog nasilja ili zastrašivanja".

Sud je žrtvi dodelio odštetu od 12.000 evra.

A šta se dogodilo u originalnom slučaju?

Te 2016. sud u Navari osudio je petoricu muškaraca za grupno silovanje osamnaestogodišnje devojke koju su prethodno odvukli u hodnik obližnje zgrade.

Pošto je, kako se navodi u policijskom izveštaju, delovala kao „pasivna ili neutralna", sud je odlučio da nije bilo zastrašivanja ili nasilja nad njom - a samim tim i silovanja.

Vrhovni sud je junu poništio presudu i presudio da jeste reč o silovanju, a kazne su im sa devet godina zatvora preinačene na 15.

Reč je o slučaju koji je izazvao brojne proteste i aktuelno razmatranje spornog zakona.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Više o ovoj priči