Rusija: Stroža kontrola interneta - šta to znači

A protester holds a placard reading "Putin - No!" during an opposition rally in central Moscow, on 10 March

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

U Moskvi je u martu mesecu održan protest zbog ovog zakona

Zakon koji uvodi nove kontrole na internetu stupio je na snagu u Rusiji uprkos zabrinutosti da bi vlada mogla da ga koristi da utiša kritičare.

Teoretski, zakon o „suverenom internetu" daje zvaničnicima široka ovlašćenja za ograničavanje saobraćaja na ruskom vebu.

Kritičari strahuju da bi vlada mogla da koristi novi zakon o „suverenom internetu" kako bi utišala opoziciju.

Iz Kremlja kažu da će zakon poboljšati bezbednost na internetu.

Portparol je rekao da korisnici neće primetiti nikakve promene.

Kritičari se plaše da će Kremlj pokušati da stvori „zaštitni internet zid" sličan onome u Kini.

Stručnjaci kažu da je nejasno kako će se novi zakon primenjivati ili koliko će biti efikasan s obzirom na tehnološke izazove i troškove.

Šta stoji u novom zakonu?

Zakon daje mogućnost Kremlju da isključi veze unutar Rusije ili da potpuno „ugasi" internet. Na vlastima je odluka šta smatra pretnjom i koje akcije treba preduzeti.

Zakon predviđa da provajderi instaliraju mrežu koja može da identifikuje izvor saobraćaja i koja može da filtrira sadržaj.

U praksi će to omogućiti Federalnoj službi za nadzor komunikacija, informacionih tehnologija i masovnih medija ili Roskomnadzoru da bude efikasniji u blokiranju sajtova.

Rusija pokušava da usmeri protok interneta kroz tačke koje su pod kontrolom države, kako bi smanjila korišćenje stranih servera koje slabije kontrolišu.

Pristalice kažu da je to svojevrsna zaštita od sajber napada iz inostranstva.

Država radi na razvoju adresara kako bi funkcionisala autonomno i kako bi ovaj projekat uspeo. Mada, adresari neće stupiti na snagu do 2021. godine.

Američka obaveštajna služba je saopštila da je Rusija koristila internet kako bi se umešala u američke predsedničke izbore 2016. godine, ali Moskva to negira.

Ovo je poslednji u nizu strožijih zakona koje je Rusija odobrila.

Ove godine, parlament je usvojio i dva zakona kojima se zabranjuje nepoštovanje vlasti i širenje lažnih vesti, za koje vlast smatra lažnim.

Čemu briga?

Učesnici kampanje kažu da je zakon pokušaj jačanja cenzure, kako bi se ugušila sloboda izražavanja.

„Sada vlada može direktno da cenzuriše sadržaj ili čak da pretvori ruski internet u zatvoreni sistem bez da kaže javnosti zašto to radi", rekla je Rejčel Denber, zamenica direktora organizacije za Ljudska prava za Evropu i centralnu Aziju.

Zakon, kažu posmatrači, omogućava vladi da blokira sadržaj bez pristanka suda i korisnici ne znaju koje se informacije blokiraju i zašto.

Kristijan Mihr iz grupe Reporteri bez granica kaže da zakon dokazuje da je rusko rukovodstvo spremno da stavi internet pod kontrolu kako bi umanjilo protok digitalnih informacija kad god je to potrebno.

U martu je hiljade ljudi protestovalo u Moskvi protiv zakona.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk