Tajne najvećeg majmuna u istoriji

  • Helen Brigz
  • @hbriggs
vilica majmuna

Autor fotografije, Prof Wei Wang

Potpis ispod fotografije,

O majmunu se malo znalo zbog malog broja fosilizovanih ostataka, a ovo je jedan od njih

Fosilizovani zub najvećeg majmuna koji je živeo na Zemlji, baca novo svetlo na evoluciju ovih životinja.

Gignatopitekus bleki (Gigantopithecus blacki) je, kako se smatra, bio visok oko tri metra i težak oko 600 kilograma.

Naučnici su u zadivljujućem poduhvatu sada dobili molekularne dokaze iz fosilizovanog zuba starog dva miliona godina koji je pronađen u pećini u Kini.

Misteriozni majmun je daleki srodnik orangutana, a imaju zajedničkog pretka koji je živeo pre oko 12 miliona godina.

„On je bio daleki predak (orangutana), u smislu da su mu najbliži živi srodnici orangutani, u poređenju s drugim živim velikim majmunima, poput gorila ili šimpanzi, pa i čoveka", rekao je Frido Velker sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Autor fotografije, Ikumi Kayama

Potpis ispod fotografije,

Umetnička rekonstrukcija ovog majmuna

Nade za istraživanje ljudske evolucije

Istraživanje objavljeno u časopisu Priroda (Nature), zasnovano je na upoređivanju drevne zubne proteinske sekvence izumrlog majmuna za kog se veruje da je ženka, sa današnjim majmunima.

Izvlačenje skeletnih proteina iz fosila starog dva miliona godina je retko, ako ne i jedinstveno. Ovo pruža nadu da će moći da se istražuje još dalja prošlost drugih drevnih bića koja su živeli u toplijim krajevima, kao što su preci čoveka.

Šanse da se pronađu proteini ili DNK fosila u regionima gde vlada tropska klima su mnogo manje jer se uzorci brže razgrađuju.

„Ovo istraživanje ukazuje na to da bi drevni proteini mogli da budu molekul koji opstaje u fosilima bića koja su deo skorije evolucije čoveka, čak i u područjima poput Afrike ili Azije, pa bismo u budućnosti mogli da proučavamo našu evoluciju kao vrste tokom veoma dugog vremenskog raspona", rekao je dr Velker za BBC.

Tragovi izumiranja

Gigantopitekus bleki (Gigantopithecus blacki) prvi put je otkriven 1935. na osnovu jednog uzorka zuba. Smatra se da je živeo na jugozapadu Azije pre oko između dva miliona i trista hiljada godina.

Otkriveno je mnogo zuba i delova četiri vilice, ali je iz njih bilo izuzetno teško dešifrovati vezu sa drugim velikim vrstama majmuna.

Majmun je bio veoma veliki, veći od današnjih gorila, utvrđeno je na osnovu analize nekoliko pronađenih kostiju.

Smatra se da je izumreo kada se okolina promenila iz šume u savanu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk