Pesme Tejlor Svift: Zašto pevačica ne sme da izvodi sopstvenu muziku

Taylor Swift attends the MTV Video Music Awards in August 2019 Image copyright Reuters

Slavna pevačica Tejlor Svift kaže da je njeno učešće na predstojećim Američkim muzičkim nagradama (AMA) pod znakom pitanja zbog zabrane da izvodi pesme koje je napisala.

Svift je na Tviteru navela da joj menadžeri Skuter Braun i Skot Borčeta ne dozvoljavaju da izvodi pesme sa starih albuma za koje oni imaju autorska prava.

Kako kaže, sada je pod znakom pitanja i Netfliksov dokumentarac o njenom životu.

Svift je saopštenje objavila na Tviteru u reči „Ne znam šta drugo da radim".

„U ovom trenutku, pod znakom pitanja su učešće na AMA, Netfliksov dokumentarac i svi drugi događaji zakazani do novembra 2020. godine", napisala je.

Međutim, stigao je odgovor od njene bivše izdavačke kuće iz koje tvrde da su njene izjave „zasnovane na lažnim informacijama".

Iz Big Mašin Rekordsa neigraju da su zabranili pop zvezdi da nastupa na AMA ili da pokušavaju da obustave njen dokumentarac.

„Narativ koji si ti stvorila ne postoji", navode.

Šta se desilo?

Svift je otkrila u junu da je Borčeta prodao Braunu prava na muziku sa početka njene karijere, ističući da nju niko nije obavestio o tome.

Pevačica je tada optužila Brauna, menadžera Arijane Grande, Džastina Bibera i Demi Lovato, za „učestalo i manipulativno zlostavljanje".

Image copyright Reuters

Svift je rekla i da on pokušava da „uništi njeno muzičko nasleđe". On na to nije odgovorio, ali je dobio podršku od Lovato i Bibera koji su rekli da Svift pokušava da privuče pažnju.

Svift je potom u avgustu potvrdila da planira da ponovo snimi pesme sa prvih šest albuma, kako bi imala autorska prava nad novim verzijama pesama.

Šta su Borčeta i Braun izjavili?

U izjavi Big Mašin Rekordsa stoji da su izdavači bili optimistični po pitanju rešavanja dugogodišnjeg spora - sve dok nisu u četvrtak pročitali izjavu Tejlor Svift.

„Bez obzira na naš stalni napor da privatno nađemo rešenje koje će odgovarati obema stranama, Tejlor je prošle večeri donela odluku da angažuje fanove na proračunat način koji ugrožava bezbednost nađih zaposlenih i njihovih porodica."

„Tejlor, narativ koji si stvorila ne postoji. Sve što želimo je direktan i iskren razgovor. Kada se to desi, videćeš da prema tebi ne gajimo ništa osim poštovanja i podrške."

Iz izdavačke kuće takođe navode „Ni u jednom trenutku nismo rekli da Tejlor ne može da nastupa na AMA ili pokušali da blokiramo njen Netfliks dokumentarac. Zapravo, nemamo pravo da joj zabranimo da bilo gde nastupa uživo."

Nisu posebno istakli da li sme da izvodi stare pesme.

AMA i dokumentarac

Svift će na Američkim muzičkim nagradama biti proglašena najboljom pevačicom protekle decenije, pa je u planu bilo da otpeva nekoliko pesama.

Međutim, u četvrtak je izjavila da su joj izvođenje starih pesama na televiziji zabranili menadžeri.

Kako navodi, zabranili su joj i korišćenje stare muzike ili snimaka sa koncerata i nastupa u predstojećem Netfliksovom filmu.

Ona tvrdi i da joj je Borčeta rekao da će joj korišćenje stare muzike biti dozvoljeno samo ukoliko „ne objavi nove verzije tih pesama" i prestane da priča u javnosti o Braunu i njemu.

„Poruka koja mi je poslata je veoma jasna - budi dobra mala devojčica i ćuti ili ćeš biti kažnjena", napisala je.

Od fanova je tražila da joj pomognu da izvrši pritisak na Brauna i Borčetu i apeluju na ostale izvođače da joj pomognu.

Fanovi su, naravno, odmah odgovorili, pa su heštegovi „Ja sam uz Tejlor" (IStandWithTaylor) i „Oslobodite Tejlor" (FreeTaylor) postali trending na Tviteru.

Tekst je dopunjen izjavom izdavačke kuće Big Mašin Rekords.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Više o ovoj priči