Rusija i korupcija: Ko je pokrao Putinove ideje za svemirski projekat

Soyuz rocket launch at Vostochny cosmodrome, 5 Jul 19 Image copyright Getty Images
Natpis na slici Rakete Sojuz

Novi ruski svemirski centar Vostočni u gubitku je 172 miliona dolara zbog krađe, a neki od najviših zvaničnika su u zatvoru.

Šta je pošlo po zlu sa projektom predsednika Vladimira Putina?

Ruski federalni istražni komitet (SK) kaže da je sa ovom mega projektom, koje je Putin video kao strateški prioritet Rusije, zbog komercijalnog potencijala, povezano još 12 krivičnih dela.

Jurij Krizman, bivši šef građevinske firme Dalspetstroj dobio je najveću kaznu od 11 i po godina.

Profesor Mark Galeoti, stručnjak za Rusiju iz Kraljevskog instituta, rekao je za BBC da je skandal sa Vostočnijem prikazao razmere korupcije u Putinovoj velikoj državi.

„Kako možete da se nosite s tim, ako ne proglasite rat sopstvenoj eliti? On nije spreman za to. Veličina projekta je stvorila mogućnosti za pronevere", kaže Galeoti.

Zašo je Vostočni važan za Rusiju?

Vostočni je prvo rusko mesto za komercijalna lansiranja. Prvo lansiranje je izvršeno u aprilu 2016. godine, a nakon toga izvršena su još četiri.

Nalazi se na krajnjem istoku Rusije, daleko od naseljenih mesta, čime je smanjen rizik da se ostaci rakete zadrže u gradovima. Na tom mestu je nekada bila sovjetska baza Svobodni.

Svemirske misije su stvar nacionalnog ponosa za Rusiju. Uostalom, Sovjetski Savez je poslao prvog čoveka u svemir - Jurija Gagarina, 1961. godine.

Tokom posete Vostočniju u septembru, Putin je rekao da je ovo najvažniji građevinski projekat zemlje.

Ukupni troškovi Vostočnija trenutno su 300 milijardi rubalja, što je oko 4,7 milijardi dolara, prenela je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Projekat je, međutim, pretrpeo velika prekoračenja i kašnjenja.

Razvoj Vostočnija je takođe izuzetno važan politički potez, jer je Rusija do sada lansiranja vršila na kosmodrom Bajkonur u Kazahstanu, koji je blizu.

Ipak, postojanje glavnog pogona na ruskoj teritoriji je dugoročnije rešenje za Moskvu.

Svemirski centar se još uvek gradi - drugi lansirni pogon u izgradnji lansiraće Angaru, novu raketu teškog tereta 2021. godine.

Vostočni se nalazi i u slabo razvijenom regionu, tako da bi centar mogao da pomogne lokalnoj ekonomiji i siromašnom stanovništvu.

Kako su se stvari izjalovile?

Početkom 2015. godine, grupa građevinskih radnika je započela štrajk glađu, jer je tražila isplatu zarada nakon što je podizvođač objavio bankrot.

Kada je prvo planirano lansiranje rakete odloženo 2015. godine, Putin je naredio SK-u da ispita kako se upravlja Vostočnim i otkriveni su elementi korupcije.

Izveštaji su pokazali da je umešano 58 zvaničnika, koji su osuđeni za prevaru i zloupotrebu položaja.

Krizmanova krađa je koštala državu 5.2 milijarde rubalja. On i nekoliko drugih rukovodilaca u zatvoru su od februara 2018. godine.

Njegov sin Mihail bio je u zatvoru pet i po godina.

Bivši glavni računovođa Dalspetstroja, Vladimir Ashikmin dobio je sedam godina. Viktor Čudov, bivši predsednik regionalne skupštine dobio je šest godina.

Uprkos skandalu, Vostočni je i dalje pod nadzorom Dmitrija Rogozina, šefa državne svemirske stanice Roskosmos.

Rogozin je blizak Putinu, ali nije u krugu njegovih glavnih pomoćnika, rekao je Galeoti za BBC.

'Krađa miliona'

Na sastanku vlade 11. novembra, Putin je ljutito govorio o korupciji u Vostočniju.

„Sto puta je rečeno ljudima da moraju da rade transparentno. Ali ne! Ukradeno je stotine miliona!", rekao je Putin.

Kasnije je njegov portparol Dmitrij Peskov objasnio da je izjava bila usmerena na prethodne, ne na sadašnje menadžere projekta. Rekao je da je ukradeno 11 milijardi rubalja, od kojih je 3,5 milijardi kasnije vraćeno.

Nedostatak finansijske transparentnosti je osnovni problem ovog i drugih velikih državnih projekata u Rusiji, rekao je Galeoti.

„Predsednik Putin bi voleo da Vostočni bude prvi na svetu. Želi priče o uspehu projekta, ali to nije dovoljno da bi problemi u sistemu nestali, jer on ne želi zaista da ga modernizuje."

Rekao je da problemi podsećaju na projekte iz sovjetskog doba, poznate po trošenju resursa.

Ostale zemlje, uključujući Ameriku i Kinu i dalje žele da posluju sa Roskosmosom, zbog stručnosti i tehničke sposobnosti.

Ali novi „igrači" na svemirskom terenu, poput Elona Maska, već prelaze u vođstvo u odnosu na Rusiju.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Više o ovoj priči