Prevremeni porođaj i blizanci: Kada dodir brata spasi život

Dylan and Deiniol
Natpis na slici Dilan (levo) je bratu Dejnijelu spasio život zagrljajem, kaže njihova mama

Beba rođena mnogo pre termina je bila tako loše da su lekari mislili da neće preživeti - ali se stanje popravilo kada su u isti inkubator spustili dečakovog brata.

Hana Zimunja veruje da je njen sin Dilan spasio život bratu Dejnijelu i to tako što mu je pružio ljubav kada su ih ponovo stavili jednog uz drugog.

Dečaci iz Vrehama su rođeni 15 nedelja pre termina. Prebačeni su na neonatalnatologiju bolnice u Boltonu - nekih 96 kilometara dalje.

Dilanovo stanje se popravilo i vraćen je u Vreham, ali se Dejnijelovo pogoršalo.

Kada su se rodili u oktobru, Dilan je imao 900 grama, a Dejnijel 700. U bolnici u Boltonu, bili su smešteni u dva inkubatora i nisu disali samostalno.

Hana koja sa suprugom Čavijem ima još troje dece, rekla je da je očekivala da će se dečaci roditi ranije jer su blizanci.

„Ali mislim da niko ne očekuje i ne može da se pripremi za ono kroz šta tada prolazite. Bilo je strašno."

Image copyright Mercury Press
Natpis na slici Dejnijel i Dilan su rođeni 15 nedelja pre termina

Nakon što se Dilanovo stanje poboljšalo, dečak je prebačen nazad u bolnicu u Vrehamu, ali Dejnijel je ostao u Boltonu - i dalje nije mogao da samostalno diše i nije pokazivao znakove poboljšanja.

Kada su blizanci bili stari 14 nedelja, lekari su mislila da Dejnijela neće preživeti, pa su Dilana vratili u bolnicu da se oprosti od brata.

Blizanci su proveli samo pet minuta zajedno u inkubatoru, a nekoliko sati kasnije Dejnijelovo stanje se stabilizovalo i mogli su da smanje dotok kiseonika koji je primao za 50 odsto.

„Tek kada sam te noći telefonom pozvala da pitam kako je Dejnijel, rekli su mi da su smanjili dotok kiseonika", kaže Hana.

Image copyright Mercury Press

„Bilo je neverovatno. Nekako je Dilan, samim tim što je bio pored njega, uspeo da pomogne Dejnijelu - učinio je da mu bude bolje.

„To uopšte nisam očekivala, a ni medicinske sestre i lekari", dodaje ona.

„Spasio mu život dodirom"

„Sledećeg dana, ponovo je pokazivao znakove pogoršanja, pa su medicinske sestre predložile da opet donesemo Dilana kako bi se mazili.

„U roku od dva dana, Dejnijelu su skinuli cevčice uz pomoć kojih je disao. To je zaista bilo čudo.

„Spasio mu je život dodirom. Bilo je divno to gledati i svima nam je bilo jasno da ih nikada ne treba razdvojiti."

Dilan je ostao u Boltonu sa Dejnijelom još dva meseca pre nego što je otpušten u januaru ove godine. Dejnijel se u aprilu pridružio bratu.

Još uvek su mu potrebne manje količine kiseonika koje će morati da prima dok mu pluća ne postanu dovoljno jaka da samostalno diše.

Dečaci su proslavili prvi rođendan velikom žurkom sa osmogodišnjim bratom Ti Džejem i sestrama - šestogodišnjom Lili i trogodišnjom Tandi.

Natpis na slici Blizanci sa mamom i tatom

„Ne mogu da objasnim koliko sam srećna što su oba dečaka proslavila prve rođendane, jer je bilo trenutaka kada nismo znali da li će imati tu šansu", rekla je Hana.

„Bilo je to nešto najstrašnije što smo doživeli.

„Ne možemo biti zahvalniji osoblju u bolnicama Vreham Melor i Rojal Bolton."

U britanskim bolnicama postoji praksa smeštanja blizanaca zajedno u inkubatore kako bi im bilo bolje, ali nema jasnih dokaza da ovo zaista i pomaže.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči