U fotografijama: Život sledbenika jarsana, malo poznate religije u Iranu

Jarsan Image copyright Benhaz Hoseini
Natpis na slici Svetilište u provinciji Kermanšah u zapadnom Iranu. Jarsan je nastao na ovim prostorima u 14. ili 15. veku i predstavlja mešavinu verovanja i običaja nekoliko religija. Glavno versko štivo, poznato kao Kalam E Saranjam, zasnovano je na učenjima sultana Sahaka

Jarsan je jedna od najstarijih religija na Bliskom istoku.

Takođe poznata kao Ahl-E Hak (Narod istine), procenjuje se da ima oko tri miliona sledbenika u Iranu, od kojih većina živi na zapadu, pretežno u kurdskim provincijama. Između 120 i 150 hiljada sledbenika živi u Iraku i tamo su poznati kao Kaka-I.

Benaz Hoseini, gostujući istraživač na Oksfordu, koji proučava religijske manjine u Iraku i Iranu, proveo je tri dana u jarsanskoj zajednici tokom jesenjeg posta.

Jarsani sa tamburom Image copyright Behnaz Hosseini
Natpis na slici Jarsani veruju da je sultan Sahak bio jedan od sedam otelotvorenja Boga. Takođe veruju u prelazak duše, koja doživljava pročišćenje prolazeći kroz 1001 inkarnaciju. Tokom religijskih ceremonija, jarsani sviraju sveti instrument tamburu i izgovaraju svete reči.
Džamkane Image copyright Behnaz Hosseini
Natpis na slici Jarsani se svakog meseca okupljaju na svetim mestima koje zovu „džamkane". Ta okupljanja se nazivaju „džam". Oni koji posećuju džamkane, moraju da poštuju nekoliko pravila, što uključuje i nošenje posebne kape. Takođe sede ukrug, okrenuti ka Pardivaru, najsvetijem mestu u džamkani.
Jarsani Kavankar Image copyright Behnaz Hosseini
Natpis na slici Jarsani su u obavezi da poste tri dana tokom meseca Abana, po Iranskom kalendaru, koji počinje u oktobru, a završava se u novembru.
Jarsani Kavankar Image copyright Behnaz Hosseini
Natpis na slici Jarsani se okupljaju tokom posta. Post se kolektivno prekida u sumrak.
Jarsanski hleb Image copyright Behnaz Hosseini
Natpis na slici Za obrok kojim se prekida post priprema se poseban hleb.
Jarsani Nar Image copyright Behnaz Hossein
Natpis na slici Nar je sveto voće jarsana i sasvtavni deo mnogih ceremonija.
Jarsanski brkovi Image copyright Behnaz Hosseini
Natpis na slici Brkovi su sveti simbol jarsanske zajednice. Muškarci tradicionalno puštaju brkove i nikada ih ne briju.
Jarsanska ceremonija Image copyright Behnaz Hosseini
Natpis na slici Iranski ustav ne priznaje jarsane kao članove religijske manjine, za razliku od zoroastrejaca, hrišćana i Jevreja. Vlada ih često smatra šiitskim muslimanima koji praktikuju sufizam. Neki šiiti smatraju jarsan „devijantnom verom".
Jarsani Image copyright Behnaz Hosseini
Natpis na slici Članovi ove zajednice rekli su izaslaniku iz UN 2018. godine da nisu mogli da registruju decu kao jarsane, grade hramove i druge svete objekte ili sahranjuju ljude prema njihovim običajima i štampaju sveto pismo, bez straha da će biti optuženi za delanje protiv režima ili vređanje proroka Muhameda. Neki tvrde da su im brkovi na silu obrijani tokom služenja vojnog roka.

Fotografije su vlasništvo Benaza Hoseinija.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči