Mis sveta i diskriminacija: Zašto mame ne mogu da učestvuju

Veronika Didusenko and her son Image copyright Brighton Pictures
Natpis na slici Veronika Didusenko sa sinom

„Uslovi za prijavu za izbor za Mis sveta su diskriminatorski i nije im mesto u 21. veku".

Dvadesetčetvorogodišnja manekenka Veronika Didusenko izabrana je za Mis Ukrajine 2018, ali joj je titula oduzeta kada su organizatori saznali da ima dete.

Pravila takmičenja za Mis sveta zabranjuju učešće svakome ko ima decu.

Sada je Veronika, čiji sin ima pet godina, odlučila da preduzme pravne korake protiv ovakih uslova takmičenja.

„Hoću da promenim pravila, da izazovem one koji ih donose. Želim da doprinesem da takmičenje za Mis sveta ide u korak sa vremenom", kaže Veronika za Radio 1 Njuzbit.

„Pravila treba da oslikavaju realno stanje života žena u 21. veku. One danas mogu da pronađu savršenu ravnotežu između karijere i privatnog života", dodala je ona.

Veronika kaže da se prijavila za takmičenje za Mis Ukrajine kako bi skrenula pažnju na sopstvenu dobrotvornu organizaciju i dodala da je bila iznenađena što je pobedila.

Trebalo je da predstavlja Ukrajinu na takmičenju za Mis sveta, ali joj je četiri dana kasnije oduzeta titula.

„To je bilo ponižavajuće i uvredljivo. Osećala sam se loše, jer to nije samo moja priča. To je priča stotina žena širom sveta koje bi možda i učestvovale u takmičenju, ali plaćaju cenu zato što su majke".

Veronika je priznala da je i pre popunjavanja formulara za takmičenje videla koji su uslovi, ali tvrdi da su je organizatori ohrabrili da se ipak prijavi.

„Zašto žene ne mogu da učestvuju? Samo zato što su majke? Pa to nema nikakvog smisla", istakla je Ukrajinka.

Ona kaže da to što ima decu ne utiče na njen profesionalizam prilikom obavljanja manekenskih zadataka.

Džulija Morli, direktorka organizacije Mis sveta, govorila je o ovom pravilu u jednom intervjuu prošle godine,

„Kada vodite međunarodnu organizaciju, morate da vodite računa da se svi slože i glasaju za ono što im je prihvatljivo", rekla je Morli gostujući u programu Dobro jutro, Britanijo.

„Jedno je to što misle ljudi u Evropi, a drugo u ostatku sveta. Morate da uzmete u obzir i različite religije i druge kriterijume. Nisu samo naša osećanja u pitanju, moramo da nađemo ravnotežu", dodala je ona.

Endži Bizli, direktora organizacije Mis Engleske, pre pet godina je rekla da bi pobednicama bilo teško da nađu ravnotežu sa ulogom majke.

„Nije fer ni prema detetu, ni prema porodici da im oduzimamo majku tokom godine, pošto mora da putuje širom sveta. Postavljaju se pitanja ko bi mogao da preuzme brigu o deci", kazala je ona za ITV.

Ali Veronika kaže da je njen sin lepo razvijen dečak i tvrdi da razlog leži u tome što ga vodi sa sobom na putovanja.

„Tako je mali, a već je obišao mnogo zemalja. Iz moje perspektive, on je razvijeniji od ostale dece. Taj argument organizacije Mis sveta da brinu o dobrobiti dece je besmislen".

Veronika kaže kako se nada da će njeni potezi naterati organizaciju da promeni pravilo. Ovogodišnje takmičenje za Mis sveta održava se 14. decembra u Londonu.

Ukrajinku će da zastupa advokat Ravi Naik, koji tvrdi da je pravilo diskriminatorsko.

Reporteri Njuzbita pokušali su da stupe u kontakt sa predstavnicima organizacije Mis sveta, ali nisu dobili odgovore na pitanja do trenutka objavljivanja teksta.

„Modne kuće danas angažuju i trudne i punije manekenke i manekene, kao i one koji su nešto stariji", zaključuje nekadašnja Mis Ukrajine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči