Polarni medved i Rusija: Životinja ispisana sprejom

video snimak medveda Image copyright Sergey Kavry/Facebook
Natpis na slici T-34 je broj ruskog tenka korišćenog u Drugom svetskom ratu

Na društvenim mrežama u Rusiji pojavio se snimak polarnog medveda na kojem je crnim sprejom ispisano „T-34".

Stručnjaci za zaštitu životinja upozorili su da postoji opasnost da ova životinja neće moći da se stopi sa okolinom i lovi kako bi se prehranila.

U toku je istraga koja treba da utvrdi šta se tačno dogodilo i gde je snimljen video.

T-34 je broj tenka koji su vojnici Sovjetskog Saveza koristili kako bi porazili naciste u Drugom svetskom ratu.

Snimke je na Fejsbuku postavio Sergej Kavri, član Svetske organizacije za zaštitu prirode (VVF), a lokalni mediji su ga preneli.

Kavri je rekao da je video podeljen preko Vocap aplikacije na grupi koja okuplja starosedeoce regiona Čukotka na ruskom Dalekom istoku. Dodao je da naučnici koji nadgledaju divlje životinje u tom području, ne bi tako obeležili medveda.

„Nisam siguran u kom regionu, okrugu ili delu zemlje je snimljen video. Ako se radi o vojnim oznakama ... to je neka vrsta perverznog nepoštovanja istorije", rekao je.

Snimak je bio „popriličan šok" za stručnjake, a natpis izgleda „kao loša šala", rekla je Darija Bujanova, portparolka VVF Rusija.

Malo je verovatno da bi medved mogao da bude iscrtan, da mu nisu ubrizgani sedativi, rekao je Anatolij Kočev, naučnik sa Instituta za biološke probleme severa.

On je dodao da je medved morao da bude sasvim miran dok su po njemu pisali sprejom jer su slova i brojevi iste veličine.

Nagovestio je da je incident mogao da dogodi u udaljenom ruskom regionu Novaja Zemlja, gde je tim stručnjaka ranije davao sedative polarnim medvedima koji su lutali naseljenim područjima.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionMrki medved voli slatkiše i plaši se ljudi.

Kočev je dodao da bi oznake mogle da se speru tek za nekoliko nedelja i da boja može da bude problem za životinju koja se oslanja na belo krzno dok lovi plen na arktičkom snegu i ledu.

Stručnjaci sada pokušavaju da utvrde poreklo video snimka.

Ruski mediji spekulišu da je loša šala povezana sa gnevom lokalnog stanovništa zbog porasta broja polarnih medveda koji ulaze u naselja u arktičkom delu Rusije.

U februaru je u regionu Novaja Zemlja proglašeno vanredno stanje zbog pojave desetina polarnih medveda u nekoliko gradova i sela na Arktiku.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Više o ovoj priči