Donald Tramp: Predstavnički dom glasao za opoziv - šta sad čeka predsednika Amerike

tramp Image copyright Reuters
Natpis na slici O njegovoj sudbini odlučivaće Senat

Donald Tramp je postao treći predsednik u istoriji Sjedinjenih Američkih Država koji može biti smenjen sa funkcije.

Skoro svi članovi Demokratske stranke koja ima većinu u ovom domu, glasali su za njegov opoziv u Predstavničkom domu američkog Kongresa. Republikanci su glasali protiv.

Sada slučaj ide u Senat gde će biti održano suđenje, a zatim će senatori odlučiti da li Tramp ostaje na mestu predsednika. Većina senatora su republikanci.

U Predstavničkom domu odlučivalo se o opozivu na osnovu dve optužbe - da je predsednik zloupotrebio položaj i da je ometao rad Kongresa.

Dok je glasanje trajalo, Tramp se obraćao na mitingu u okviru kampanje.

„Dok stvaramo radna mesta i borimo se za Mičigen, radikalnu levicu u Kongresu proždire zavist, mržnju i bes, vidite šta se dešava", rekao je pristalicama.

U saopštenju Bele kuće naveli su da je predsednik „uveren da će biti potpuno oslobođen" na suđenju u Senatu.

Posle deset sati rasprave o optužbama, 230 članova Predstavničkog doma je glasalo za opoziv po optuži da je Tramp zloupotrebio položaj, dok je 197 bilo protiv. Kada su u pitanju optužbe za ometanje rada Kongresa - 229 predstavnika je glasalo za, a 198 protiv.

Tramp je optužen za zloupotrebu položaja jer je navodno od predsednika Ukrajine tražio da pokrene istragu protiv njegovog političkog rivala Džoa Bajdena. Demokrate su Trampa optužile za ometanje rada Kongresa jer je predsednik navodno odbio da sarađuje u istrazi i preda traženu dokumentaciju i dokaze, a navodno je i zabranio bliskim saradnicima da svedoče.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Glasanje je održano noćas

Nensi Pelosi, portparolka Predstavničkog doma iz redova demokrata otvorila je debatu u sredu rekavši da su se „Amerikanci vekovima borili i stradali braneći demokratiju" i da je tu viziju Bela kuća ugrozila.

„Ako ne uradimo nešto sada, pašćemo na dužnosti koji obavljamo. Tragično je da predsednikovi nesmotreni postupci čine opoziv neophodnim. Nije nam dao izbora.

Trampov opoziv treći je u istoriji SAD - s njim su se suočili i Endru Džonson i Bil Klinton.

Natpis na slici Proces opoziva

Dan istorijske podeljenosti

Analiza Džona Sopela, urednika iz Severne Amerike

Dogodilo se. Donald Tramp postaje treći član ekskluzivnog kluba u kom niko ne želi da bude.

Ali tvorci ustava s odredbama o opozivu nikada nisu mogli da zamisle istorijsku podeljenost do koje će doći - na obe strane - i koji smo videli tokom glasanja u Predstavničkomdomu. Svaka strana se drži svoje priče i ne sluša drugu. I sa sigurnošću se može reći - kladio bih se u sve božićne poklone - da će biti približno isto kada dođe do suđenja u Senatu u novoj godini.

Donald Tramp će biti oslobođen. Neće biti primoran da napusti funkciju.

Šta se onda menja? Pa, Donald Tramp će imati mesto u udžbenicima istorije - za čoveka sa takvim egom to će biti bolno. Akutno. Ali šte će biti 2020? Daleko da će ovo smanjiti Trampovu moć, već bi moglo i da mu donese i drugi mandat. Predsednica donjeg doma Nensi Pelosi je uvek bila oprezna kada je reč o opozivu i silaznoj putanji. Otkrićemo sledećeg novembra da li je ta briga osnovana.

Tokom debate u Predstavničkom domu, Tramp je tvitovao nekoliko puta, nazivajući argumente demokrata „UŽASNIM LAŽIMA RADIKALNE LEVICE" i „NAPADOM NA REPUBLIKANSKU STRANKU!!!!".

Republikanska stranka ima većinu u Senatu, pa je vrlo verovatno da predsednik neće biti smenjen sa funkcije. Vođa republikanske većine Mič Mekonel prošle sedmice je rekao da će republikanski senatori tokom suđenja delovati u „potpunoj koordinaciji" s predsednikovim timom - ovom rečenicom iznervirao je demokrate koje su istakle da su senatori dužni da deluju kao nepristrasni porotnici.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Protest podrške opozivu

Mekonel će biti taj koji odlučuje o pravilima suđenja i koji će svedočiti. On će se u četvrtak obratiti Senatu.

Pelosi još nije objavila ko će tokom suđenja biti tužioci.

Širom zemlje, pristalice opoziva izašle su na ulice. Stotine ljudi okupilo se u utorak uveče na Tajms skveru u Njujorku: „Reci mi ko je iznad zakona? Niko nije iznad zakona!"

Image copyright Reuters
Natpis na slici Ima i onih koji se protive opozivu

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Više o ovoj priči