Solidarnost na putu: Vozaču iz Irana se pokvario kamion, poljske kamiondžije mu kupuju novi

fardin kazemi

Autor fotografije, Zrzutka.pl

Potpis ispod fotografije,

Fardin nije imao novca za popravku, ali ni za smeštaj

Poljaci su prikupili skoro 250.000 zlota - što je oko sedam miliona dinara - za kupovinu novog kamiona iranskom vozaču, pošto mu se stari pokvario.

Fardin Kazemi je dovozio suvo grožđe u Poljsku i trebalo je da nastavi ka Češkoj, pokupi novi tovar robe i vrati se u Iran.

Morao je da spava u vozilu, pošto nije mogao da plati popravke.

„Poljaci su moji anđeli", rekao je Kazemi.

Poreklom iz mesta Noj na severozapadu Irana, Kazemi vozi za Evropu duže od četvrt veka.

Međutim, pre nego što bude mogao da se vrati kući novim vozilom, mora da dobije dozvolu iranskih vlasti da uveze kamion. Problem mi mogle da budu sankcije Irana na uvoz određenih proizvoda iz Evropske unije.

Akcija na internetu

Problemi Ferdina Kazemija počeli su 3. decembra, kada se njegov 30 godina star kamion pokvario u poljskom gradu Kozjeglovi, severno od Katovica.

Poljski vozači kamiona pokrenuli su kampanju na internetu da prikupe novac za popravku Kazemijevog vozila, kao i za hranu i smeštaj za vozača.

Početni cilj - prikupljanje sto hiljada zlota - ostvaren je za 24 sata, a prikupljena suma je sada više nego dvostruko veća. Pomoć i dalje stiže.

Autor fotografije, Zrzutka.pl

Potpis ispod fotografije,

Ferdinova mama i dalje ne zna šta se desilo

Nije sigurno da kamion može da se popravi, pa je sada plan da se kupi novi.

U Iran, po zakonu, mogu da se uvezu samo vozila mlađa od tri godine, pa će Kazemi dobiti polovni kamion proizveden 2017. godine.

Međutim, plan ipak može da propadne zbog iranskih sankcija na uvoz robe iz zemalja EU. Za Kazemijevo vozilo se sada traži izuzeće.

Autor fotografije, Zrzutka.pl

Potpis ispod fotografije,

Kamion je bio star više od 30 godina

„Vozim Evropom 27 godina. Do sada nisam imao šansu da bolje upoznam Poljake iako su uvek bili fini. Sada vidim da su predivni i teško mi je da poverujem kakvu su mi pomoć pružili", rekao je Kazemi za jedan poljski medij.

„Mojoj mami nije rečeno ništa o ovome, da ne bi brinula. Ona misli da sam na poslu."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk