Žene, brak i nevinost: Sudanske neveste pod pritiskom da se ponovo obrežu

A bride in Sudan holding a bouquet of flowers

Autor fotografije, AFP

Afrička novinarka Zejnab Muhamed Salih istražila je sve rasprostranjeniji fenomen „ponovnog obrezivanja" u Sudanu.

Neke žene u Sudanu odlučuju da se podvrgnu ženskom genitalnom sakaćenju (FGM) mesec dana pre venčanja kako bi se pretvarale da su device.

To rade uprkos tome što je većina njih već obrezana kad su bile devojčice - što se obično dešava između četvrte i desete godine.

U zemlji sa većinskim muslimanskim stanovništvom to može da podrazumeva odstranjivanje klitorisa i usmina, a često uključuje zašivanje kako bi se smanjio vaginalni otvor - postupak poznat kao infibulacija.

Ti šavovi se kidaju kad žena krene da upražnjava seks.

Ako se buduća nevesta odluči za još FGM-a, operacija, koju obično izvode babice, može da podrazumeva odsecanje još nekih delova usmina i ponovno zašivanje vagine.

„Nisam mogla da hodam danima"

„Bilo je toliko bolno da sam morala danima da ostanem kod prijateljice dok se nisam oporavila, zato što nisam želela da moja majka sazna", rekla je Maha.

To nije njeno pravo ime, jer želi da zaštiti identitet.

„Mokrenje je predstavljalo veliki problem i nisam mogla lepo da hodam prvih nekoliko dana."

Maha se podvrgnula operaciji dva meseca pre venčanja sa muškarcem „malko starijim" od nje.

„Nikad mi ne bi verovao kad bi saznao da sam imala seks pre našeg braka", rekla je ona.

„Zabranio bi mi da izlazim ili čak da koristim telefon."

Ova diplomirana studentkinja u dvadesetim godinama potiče iz države u severnom Sudanu u kom je zabranjen FGM.

Tipovi FGM-a:

  • Tip prvi: Klitoridektomija - delimično ili potpuno odstranjivanje klitorisa
  • Tip drugi: Izrezivanje - uklanjanje klitorisa i unutrašnjih usmina, sa ili bez spoljnih usmina.
  • Tip treći: Infibulacija - odsecanje, odstranjivanje dela ili čitavih spoljnih genitalija i ušivanje ili sužavanje vaginalnog otvora
  • Tip četvrti: Bilo koja druga vrsta namernog oštećivanja ženskih genitalija (spaljivanje, struganje, bušenje)

Ali ova se praksa i dalje naširoko primenjuje - 87 odsto sudanskih žena starosti između 14 i 49 godina uradilo je neki oblik FGM-a, prema podacima Ujedinjenih nacija.

I iako Maha radi u glavnom gradu Kartumu - koji zakonom nije zabranio obrezivanje - ona je odlučila da otputuje kući kako bi operaciju uradila tajno u domu babice.

Ona poznaje babicu, koja je pristala da izvede operaciju za naknadu od malo manje od 5.000 sudanskih funti (oko 110 dolara), što je cena koja se obično naplaćuje za taj zahvat.

„Sečem jer mi treba novac"

U mnogim kulturama u kojima je nevinost pre braka veoma važna, žene se odlučuju da urade operaciju rekonstrukcije himena, tankog sloja koji delimično prekriva vaginalni otvor, kako bi sakrile bilo kakav znak nekadašnjih seksualnih aktivnosti.

Ali „himenoplastiju", kako se ova operacija naziva, mora da izvede hirurg i ona nije naširoko dostupna u Sudanu - a rečeno mi je da je nudi samo jedna klinika i to izričito udatim ženama.

I zato je ušivanje kako bi se suzio vaginalni otvor najbolja opcija. Neke babice vole i da odseku malo više usmina ili drugih vaginalnih nabora kako bi malo „napravile reda" tokom operacije.

Ginekološkinja doktorka Sosan Sed, koja zagovara iskorenjivanje FGM-a iz Sudana, kaže: „Svaka promena na ženskim genitalijama smatra se FGM-om, bilo da se radi o ušivanju ili bušenju."

Međutim, nijedan zahvat ne može da se izvede u bolnicama, čak ni u Kartumu, jer ih Sudanski medicinske savet ne dozvoljava.

Svaka babica uhvaćena na delu dobila bi otkaz, a oprema bi joj bila oduzeta.

A opet, u tri bolnice koje sam posetila, babice su mi rado ponudile da izvedu razne zahvate.

Jedna je čak otvoreno pričala o tome pred drugim sestrama i pokazala mi sobe u kojima to može da se obavi.

Autor fotografije, AFP

„Da li želite da vam odsečem deo klitorisa? Ako ne želite da ga diram, neću. Ali načiniću vas savršenom, odseći ću deo spoljnih usmina i zašiti ih", rekla je ona.

Druga babica rekla je da ne voli to da radi, ali ponekad mora jer joj treba novac.

„Uradila sam infibulaciju pre neki dan na osamnaestogodišnjoj devojci, koju je silovao njen rođak. Njena majka došla je kod mene u suzama, pa sam odlučila da im pomognem", rekla je ona.

„Zarekla sam se Inicijativi Salima da nikad više neću seći žene ili devojke, ali radim to s vremena na vreme zato što odgajam unuke, čija je majka umrla, pa moram da platim njihovu školarinu."

Program Salima je projekat Ujedinjenih nacija pokrenut 2008. godine kako bi se prekinulo sa praksom FGM-a u Sudanu.

Nova era?

Ali mora još mnogo toga da se uradi da bi se izmenili stavovi, naročito u jednom toliko konzervativnom društvu.

„Voleo bih da mi buduća žena bude devica", rekao mi je jedan samac iz Kartuma, dodavši da bi je inače sumnjičio da ga vara.

To je veoma rasprostranjen stav širom Sudana, gde muškarci od žena očekuju da budu „ušivene".

A opet aktivisti borbe protiv FGM-a nadaju se da će se stvari promeniti, budući da je prošlog meseca zemlja povukla strogi zakon o javnom redu koji kontroliše kako se žene ponašaju i oblače u javnosti, uključujući zabranu da nose pantalone.

Zakon je usvojen tokom skoro tridesetogodišnje vladavine Omara Al-Bašira, koji je početkom godine svrgnut s položaja predsednika državnim udarom, posle masovnih uličnih protesta.

Prema zakonu o javnom redu, vlasti su imale široka ovlašćenja da kontrolišu šta žene nose, sa kim pričaju i sa kim se viđaju, kao i gde rade - a navodnu prestupnicu moglo je da čeka bičevanje ili, u retkim slučajevima, kamenovanje, pa čak i pogubljenje.

Nahid Tubija, osnivačica Inicijative An Lan - grupe koja se zalaže za iskorenjivanje FGM-a iz Sudana - kaže da su mlade žene danas „mnogo naprednije" u odnosu na generacije njihovih roditelja.

„One su u konfliktu sa samima sobom - osećaju da imaju pravo da upražnjavaju seks, ali moraju i da prave kompromise tako što će se ponovo ušiti ili čak nositi hidžab."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk