Islamska država - „kao Al Kaida na steroidima“: Novi uspon u Iraku

  • Orla Gerin
  • BBC, zapadni Irak
islamska država

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Koliko je Islamska država danas jaka?

Sve je više nagoveštaja da se Islamska država (ID) reorganizuje u Iraku, dve godine nakon što je izgubila poslednju teritoriju u toj zemlji.

Zvaničnici kurdskih i zapadnih obaveštajnih službi rekli su za BBC da je prisustvo Islamske države u Iraku sofisticirana pobuna, a da se napadi povećavaju.

Militanti su sada veštiji i opasniji od Al Kaide, smatra Lahur Talabani, visoki kurdski zvaničnik za borbu protiv terorizma.

„Imaju bolje tehnike, bolje taktike i mnogo više novca na raspolaganju", rekao je. „Mogu da kupuju vozila, oružje, hranu i sredstva koja su im potrebna. Tehnološki su pametniji. Teže ih je ispratiti. Dakle, oni su poput Al Kaide na steroidima."

Šef veteranskih obaveštajnih službi izneo je oštru ocenu na londonski akcentu - nasleđe godina provedenih u Velikoj Britaniji, nakon što je njegova porodica morala da pobegne od režima Sadama Huseina.

U bazi u Lulajmaniju, u brdima u kurdskoj oblasti u zapadnom Iraku, nacrtao je sliku organizacije koja se proteklih 12 meseci obnavljala na ruševinama kalifata.

„Vidimo da ima sve više aktivnosti u porastu sada i mislimo da je faza obnove završena", rekao je Talabani, koji je na čelu agencije Zanjari, jedne od dve obaveštajne agencije u Iračkom Kurdistanu.

Pojavio se drugačiji tip Islamske države - oni više ne žele da kontrolišu nijednu teritoriju kako bi izbegli da budu meta. Umesto toga - kao i njihovi prethodnici u Al Kaidi - ekstremisti su otišli u podzemlje, u iračke planine Hamrin.

„To je centar ID-a u ovom trenutku", kaže Talabani. „To je veliki planinski venac i vrlo je teško iračkoj vojsci da ga kontroliše. Tamo postoji mnogo skrivenih izlaza i pećina."

Potpis ispod fotografije,

Pod ovim planinama se kriju pripadnici ID-a

Upozorio je da će Islamska država biti podstaknut trenutnim nemirima u iračkoj prestonici Bagdadu i da će iskoristiti osećaj otuđenosti među sunitskim muslimanima - manjinskom zajednicom. U Iraku je to poznati i krvavi obrazac.

„Ako imamo političke nemire", rekao je, „Božić ranije dolazi za ID."

Sve jači

Ekstremisti takođe imaju koristi od zategnutih odnosa Bagdada i kurdistanske regionalne vlade, nakon referenduma o kurdskoj nezavisnosti 2017. godine.

Sada postoji ogromno područje ničije zemlje na severu Iraka između kurdskih snaga bezbednosti Pešmerga i njihovih iračkih kolega. Prema Talabanijevim rečima, pripadnici Islamske države jedini su koji patroliraju ovim područjem.

Potpis ispod fotografije,

Vojnik Pešmerga posmatra teritoriju ID-a

Na barikadama od džakova punih peska, na vrhu brda iznad grada Gver, general major Širvan Barzani, gledajući tu ničiju zemlju, ima zabrinut izraz lica.

Kurdski zapovednik Pešmerga kaže da Islamska država sada slobodno vlada na ovoj nekontrolisanoj teritoriji.

„Možemo da kažemo da su oni stalno prisutni u delti reka Veliki Zab i Tigar", kaže. „Previše je aktivnosti ID-a u oblasti blizu Tigra. Iz dana u dan možemo videti kretanje i aktivnosti ID."

Prema izveštajima Pešmerga, u tom području nedavno se oko 100 boraca pridružilo trupama ID, a prešli su granicu iz Sirije.

Neki od stranih državljana nosili su samoubilačke pojase.

Potpis ispod fotografije,

Širvan Barzani

Upravo s ovog brda na Gveru, Pešmerga je pokrenula prvu ofanzivu protiv ID u avgustu 2014. General-major - i drugi ovde pristuni - kažu da se istorija ponavlja.

„Mogu da uporedim 2019. sa 2012. godinom", rekao je, „kada su započeli, organizovali se i ubirali porez od ljudi. Ako se situacija nastavi, 2020. će se reorganizovati, biće moćniji i sprovesti više napada."

Kurdski obaveštajni zvaničnici procenjuju da ID u Iraku ima oko 10.000 članova - od čega između 4.000 i 5.000 boraca, i sličan broj rezervista i simpatizera.

Međunarodna zajednica trebalo bi da bude zabrinuta, smatra Lahur Talabani.

„Što komotnije dođu ovde", kaže, „više će razmišljati o operacijama van Iraka i Sirije."

Zadržavanje pritiska

Vrhovni američki vojni zapovednik na terenu u Iraku kaže da ID pokušava da se obnovi, ali se ovaj put suočava sa drugačijim reakcijama iračkih i kurdskih snaga bezbednosti.

Prema rečima brigadnog generala Vilijama Silija, komandanta Radne grupe - Irak, ove snage su bolje pripremljene nego 2014. godine kada je ID preuzeo kontrolu nad trećinom Iraka i uzeo Mosul, svoj drugi najveći grad, gotovo bez suprotstavljanja.

„Iračke snage bezbednosti i Pešmerga nisu iste snage kao kada je pao Mosul", rekao je brigadni general Sili. „Radili smo dosta. Iračke snage bezbednosti drže sve u svojim rukama kako bi osigurale da zamah protiv ID-a ostane stabilan."

Od sredine oktobra do sredine novembra Iračke snage bezbednosti sprovele su 170 „operacija čišćenja" i uništile gotovo 1.700 komponenti za improvizovane eksplozivne naprave.

Kaže da se borci ID-a kriju u pećinama i u pustinji, „u uslovima s kojima niko predugo ne može da se nosi", i ne mogu da se kreću u velikim formacijama.

„Najveća formacija koji sam video u ovih šest meseci ovde je 15", kaže on, dodajući da je čak i jedan ID borac previše.

Za sada su ekstremisti ograničeni na senke - pojavljuju se noću kako bi izvršili napade i izviđali. Ali Irak se suočava sa rastom terorizma, a neki strahuju da će stići nova pretnja za region i zapad.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk