Internet i Rusija: Uspešno testiranje Runeta, Putin čeka detaljne rezultate

Vladimir Putin

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Kontrola mreže jedan je od načina na koji vlada može da nadgleda građane

Rusija je uspešno testirala Runet, sopstvenu verziju interneta koji predstavlja alternativu globalnoj mreži, saopštila je vlada.

Detalji testiranja nisu objavljeni, ali Ministarstvo za komunikacije tvrdi da obični korisnici nisu primetili neke promene.

Rezultati će biti predstavljeni predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Međutim, neke stručnjake brinu namere pojedinih država da onesposobe internet.

„Nažalost, put kojim je Rusija krenula je korak ka razbijanju interneta. Autoritarne države koje žele da kontrolišu građane ugledaju se na Iran i Kinu", rekao je Alan Vudvord, profesor kompjuterskih nauka na Univerzitetu u Sariju.

„To znači da ljudi neće moći da diskutuju o tome šta se dešava u njihovoj zemlji, imaće oećaj kao da su u nekakvom balonu", dodao je on.

Lokalni mediji, poput Pravde, objavili su da je zamenik ministra za komunikacije rekao da je testiranje prošlo po planu.

„Rezultati su pokazali da su, u načelu, i nadležne državne institucije i telekomunikacioni operateri spremni da reaguje u hitnim slučajevima kako bi osigurali stabilnu mrežu širom cele Rusije", kazao je Aleksej Sokolov.

Državna novinska agencija Tass objavila je da je testirana ranjivost mreže na spoljne uticaje.

Ruske vlasti najavili su i stvaranje sopstvene verzije Vikipedije, a usvojen je i zakon koji zabranjuje prodaju pametnih telefona bez fabrički instaliranog ruskog softvera.

Kako će Runet da funkcioniše?

„Ideja je da internet u Rusiji bude povezan sa ostatkom sveta samo u određenim tačkama koje vlada može da kontroliše", objašnjava profesor Vudvord.

On navodi da će to primorati provajdere internet i telekomunikacionih usluga da konfigurišu mrežu unutar granica Rusiju kao gigantski intranet.

„To će biti slično onome što rade velike korporacije", kaže Vudvord.

Ruske vlasti se, poput kineskih, nadaju da će, dugoročno gledano, stvoriti domaće alternative Guglu i Fejsbuku, dodao je on.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk