Meksiko: Arheolozi pronašli veliku majansku palatu

arheološkinja

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Postoje bojazni da bi sunce i vetar mogli da unište lokalitet

Arheolozi u Meksiku su otkrili ostatke velike palate za koju veruju da je stara više od 1.000 godina i da datira iz perioda vrhunca majanske civilizacije.

Ostaci građevine visoki šest metara, dugi 55 metara i široki 15 metara, otkriveni su iskopavanjem na lokalitetu drevnog grada Kuluba u Jukatanu.

Moguće je da je palata korišćena tokom dva perioda majanske istorije - u kasnom klasičnom periodu od 600. do 900. godine i krajnjem klasičnom periodu od 850. do 1050, saopštio je Nacionalni institut za arheologiju i istoriju.

Majanska civilizacija cvetala je pre nego što je Španija kolonizovala region.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Ovo su ostaci palate

Maje su vladale velikim teritorijama na sadašnjem području Meksika, Gvatemale, Belizea i Hondurasa.

Pored palate, arheolozi istražuju i četiri građevine na središnjem trgu Kulube: oltar, ostatke dve stambene zgrade i kružnu građevinu za koje se misli da su peć.

„Ovo je početak, jedva smo započeli otkrivanje jedne od najopsežnijih građevina na ovom lokalitetu", rekao je arheolog Alfredo Barera, a prenosi novinska agencija Rojters.

Zbog zabrinutosti da bi vetar i sunce mogli da oštete nalazište u blizini popularnog letovališta Kankun, konzervatori razmatraju pošumljavanje delova Kulube.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk