Meksiko: Arheolozi pronašli veliku majansku palatu

arheološkinja
Potpis ispod fotografije,

Postoje bojazni da bi sunce i vetar mogli da unište lokalitet

Arheolozi u Meksiku su otkrili ostatke velike palate za koju veruju da je stara više od 1.000 godina i da datira iz perioda vrhunca majanske civilizacije.

Ostaci građevine visoki šest metara, dugi 55 metara i široki 15 metara, otkriveni su iskopavanjem na lokalitetu drevnog grada Kuluba u Jukatanu.

Moguće je da je palata korišćena tokom dva perioda majanske istorije - u kasnom klasičnom periodu od 600. do 900. godine i krajnjem klasičnom periodu od 850. do 1050, saopštio je Nacionalni institut za arheologiju i istoriju.

Majanska civilizacija cvetala je pre nego što je Španija kolonizovala region.

Potpis ispod fotografije,

Ovo su ostaci palate

Maje su vladale velikim teritorijama na sadašnjem području Meksika, Gvatemale, Belizea i Hondurasa.

Pored palate, arheolozi istražuju i četiri građevine na središnjem trgu Kulube: oltar, ostatke dve stambene zgrade i kružnu građevinu za koje se misli da su peć.

„Ovo je početak, jedva smo započeli otkrivanje jedne od najopsežnijih građevina na ovom lokalitetu", rekao je arheolog Alfredo Barera, a prenosi novinska agencija Rojters.

Zbog zabrinutosti da bi vetar i sunce mogli da oštete nalazište u blizini popularnog letovališta Kankun, konzervatori razmatraju pošumljavanje delova Kulube.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk