Mini, Miki i Paja Patak: Ko je zlostavljao zaposlene u Diznilendu

Mickey and Minnie Mouse Image copyright Getty Images
Natpis na slici Turisti često poziraju sa Mikijem i Mini Maus, kao na ovoj fotografiji, u zabavnim parkovima Diznijevog sveta

Zaposlene koje u Diznijevim zabavnim parkovima rade kao Miki Maus, Mini Maus i Paja Patak, podnele su prijave policiji, optužujući turiste da su ih neprimereno dodirivali.

Tri članice Dizni ekipe su se tokom ovog meseca požalile policiji zbog incidenata u tematskim parkovima u blizini Orlanda na Floridi.

Žena koja je nosila kostim Miki Mausa je rekla da ju je povredila jedna baka tapkajući je po glavi.

Žene koje glume Mini Maus i Paju Patka tvrde da su ih ljudi neprimereno dodirivali.

Iz kancelarije šerifa okruga Oranž, koja je istraživala sva tri incidenta, saopšteno je da su žene koje su nosile kostime Mini Maus i Paje Patka odlučile da ne podnose tužbe.

Policija je rekla ženi koja glumi Mikija Mausa da je incident bio pitanje građanskog prava, a ne krivičnog.

Do incidenata je došlo nakon što je čovek star 51 godinu uhapšen u novembru pošto je zaposlena koja glumi Dizni princezu rekla policiji da je uhvatio za grudi za vreme fotografisanja.

„Trebalo bi da se svi osećaju bezbedno na poslu i ohrabrujemo sve članove ekipe da prijave svaku neprijatnu situaciju", portparol Diznija je rekao za BBC.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Magično kraljevstvo je bio prvi tematski park otvoren u Diznijevom odmaralištu na Floridi

„Pružamo višestruke resurse kako bi zaštitili članove ekipe i njihovu dobrobit, uključujući i pripadnike policije na samoj lokaciji koji reaguju i dostupni su im ako je to potrebno."

Poslednja tri incidenta, o kojima je najpre pisao sajt Orlando Sentinel, dogodila su se tokom 3. i 4. decembra.

Prvi incident se desio 3. decembra, zbog čega je policija dobila poziv da dođe u restoran u tematskom parku Životinjskog carstva.

Žena stara šezdesetak godina je pitala da li može da poljubi Paju Patka tokom druženja sa maskotama, navodi se u policijskom izveštaju.

Radnica ispod kostima Paje Patka je pristala na poljubac, ali je žena zatim bez dozvole „nastavila da je dodiruje po grudima."

Kada je zaposlena probala da se skloni, žena ju je zgrabila, stavila ruke pod kostim i „mahnito joj dodirivala grudi preko brushaltera."

Članica Dizni ekipe nije podigla tužbu, rekavši policiji da je „delovalo da ta žena možda pati od demencije."

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Zaposlena koja glumi Paju Patka navodi da se incident desio u tematskom parku Životinjskog carstva

Radnici koja igra Mikija Mausa je 4. decembra prišla tročlana porodica - baka, njena odrasla ćerka i unuk - u tematskom parku Magičkog kraljevstva.

Baka je lupnula Mikija po glavi pet puta, pokušavajući da „pokaže unuku da ga Miki neće povrediti", navodi se u policijskom izveštaju.

Žena koja glumi Mikija Mausa je rekla policiji da je zbog toga dobila istezanje vrata, zbog čega je zatražila i pomoć u bolnici.

Zaposlena u Dizni parku je smatrala da baka nije imala nameru da je povredi. Prijavila je incident, ali je rekla da je reč o građanskom pitanju, a ne krivičnom.

Istog dana, takođe u Magičnom kraljevstvu, dogodio se drugi incident sa zaposlenom koja glumi Mini Maus.

Ona je rekla policiji da je muškarac uhvatio tri puta za grudi nakon što su pozirali za fotografiju zajedno sa njegovom suprugom u delu za druženje sa maskotama.

Ovaj čovek, koji ima 61 godinu i dolazi iz Minesote, identifikovan je preko fotografija koje su zabeležene u tematskom parku na dan incidenta.

Policija je saopštila da radnica nije tužila čoveka, koji je inače član Diznijevog kluba za odmor.

Međutim, kompanija Dizni je pokrenula mere da zabrani prilazak ovom čoveku, koji je imao još jednu „neprimerenu interakciju sa drugim članom ekipe" 5. decembra.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Više o ovoj priči