Ništa od čuvene ruske zime - Moskva za praznike ukrašena veštačkim snegom

Artificial snow on Tverskaya, 29 Dec 19 Image copyright Getty Images
Natpis na slici Veštački sneg u centru Moskve izazvao je dosta bure

U Moskvi ove godine nema čuvene ruske zime, tako da su gradske vlasti odlučile da centralne ulice i trgove ukrase - veštačkim snegom.

Zapravo, reč je o najtoplijim danima od 1886. godine - 18. decembra je u Moskvi bilo 5,6 stepeni.

Ukrašavanje grada snegom izazvalo je burne reakcije na društvenim mrežama, uz dosta podsmeha.

Jedan od tviteraša je, na primer, naveo da „moskovskim budžetom možete kupiti šta god hoćete - čak i zimu".

U ponedeljak je u ruskoj prestonici ipak pao slab sneg, a prognoze su da će ga biti još do kraja nedelje. Hladnije vreme očekuje se oko Nove godine.

Veštački sneg se sada krasi Tverski bulevar - jednu od glavnih ulica u Moskvi - dok su se slične gomilice tokom vikeda našle i na Crvenom trgu.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici U Moskvi je 18. decembra bilo pet stepeni - prvi put posle 1886. godine

Gradski zvaničnik Aleksej Nemerjuk kaže da je u Tverskom bulevaru cilj bio „napraviti malo brdo za snoubord za proslavu Nove godine".

Nemerjuk dodaje da se snouborderi već zabavljaju na veštačkom snegu u Arbat ulici, takođe poznatoj pešačkoj zoni.

Ipak, Moskovljani nisu baš zadovoljni - nekoliko njih je za list Moskva tajms izjavilo da su razočarani u pokušaje gradskih zvaničnika da im prirede „pravu rusku zimu".

„Ovo nije praznično uopšte", glasi jedan komentar, dok se druga osoba žalila na to da veštački sneg brzo postaje siv.

Roman Vilfand, direktor Hidrometeorološkog centra Rusije, kaže da je 2019. bila najtoplija godina od kada se beleže podaci, dok ruski klimatolog Vladimir Semjonov ističe da je to „direktna posledica globalnog zagrevanja".

„U poslednjih 30 godina prosečna zimska temperatura u Moskvi je porasla za četiri stepena. To je zaista mnogo. Zapravo smo sa decembra prešli na novembar", kaže Semjonov.

Putinovo upozorenje

Čovečanstvo mora da ograniči rast temperature na 1,5 stepena, kako bi se izbegli dalji udari na životnu okolinu, navode iz Međudržavnog panela Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama.

Situacija je takva da je čak i ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da klimatske promene mogu da izazovu velike probleme.

Putin je 19. decembra na godišnjoj konferenciji za medije istakao da je prosečni porast temperature u Rusiji duplo veći nego u ostatku sveta.

„Postoje čitavi gradovi unutar Artičkog kruga, gradovi napravljeni na večnom ledu. Ako taj led počne da se topi, možete da zamislite kakve će to posledice imati. Učinićemo sve da smanjimo posledice tih promena", navodi Putin.

Međutim, ruski predsednik je izrazio sumnju u stav da su ljudi glavni uzrok klimatskih promena.

„Veoma je teško izračunati koliko savremeno čovečanstvo utiče na globalno zagrevanje, ako je to uopšte moguće", istakao je Putin.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči