Hari i Megan više neće biti „viši" članovi kraljevske porodice

Prince Harry, Duke of Sussex and Meghan, Duchess of Sussex depart Canada House on January 07, 2020 in London, England Image copyright Getty Images

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su saopštili da više neće biti „viši" članovi kraljevske porodice, te da će živeti i u Britaniji i u Americi.

Par namerava da „uspostavi progresivnu novu ulogu unutar ove institucije", navodi se u saopštenju koje je par objavio i na Instagramu.

Dodali su da nameravaju da „rade na tome da postanu finansijski nezavisni."

Princ Hari i Megan su u oktobru javno pričali o neprijatnostima koji nosi život pod stalnom pažnjom javnosti.

U saopštenju, objavljenom i na njihovom Instagramu, napisali su da su odluku doneli „posle više meseci razmišljanja i međusobnih razgovora".

„Nameravamo da se povučemo kao 'viši' članovi kraljevske porodice i da radimo na tome da postanemo finansijski nezavisni, dok istovremeno u potpunosti podržavamo Njeno veličanstvo kraljicu".

„Zahvaljujući vašem ohrabrivanju, posebno proteklih par godina, mi smo sada spremni da sprovedemo ovu promenu", piše u saopštenju.

Par kaže da namerava da provovi vreme između Ujedinjenog kraljevstva i severne Amerike, nastavljajući „da poštujemo našu dužnost prema kraljici, Komonveltu i svima pod našim pokroviteljstvom."

„Ova geografska ravnoteža će nam omogućiti da odgajamo našeg sina ceneći kraljevsku tradiciju u kojoj je rođen, ali i obezbediti našoj porodici prostor da se usredsredimo na sledeće poglavlje (u životu), uključujući i pokretanje novog dobrotvornog projekta."

U dokumentarnom filmu TV stanice ITV emitovanom prošle godine, Megan je priznala da joj majčinstvo deluje kao „borba" zbog ogromnog interesovanja medija.

Princ Hari je takođe komentarisao navode o raskolu između njega i brata Vilijama, vojvode od Kembridža, rekavši da idu „različitim putevima."

Vojvotkinja je u oktobru pokrenula pravne korake protiv dnevnika Mejl on Sandej zbog, kako tvrdi, nezakonitog objavljivanja njenih privatnih pisama.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Više o ovoj priči