Hari i Megan: Kraljica podržava vojvodu i vojvotkinju od Saseksa

Meghan, Duchess of Sussex, Britain's Prince Harry, Duke of Sussex and Britain's Queen Elizabeth II pose for a picture during the Queen's Young Leaders Awards Ceremony on June 26, 2018

Autor fotografije, Getty Images

Britanska kraljica Elizabeta Druga pristala je na „prelazni period" tokom kojeg će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa naizmenično provoditi vreme u Kanadi i Velikoj Britaniji.

U kraljičinom saopštenju navodi se da ona potpuno podržava njihovu želju za novom ulogom, ali „da bi više volela da nastavljaju u potpunosti da obavljaju kraljevske dužnosti".

Potrebno je uraditi još dosta toga povodom komplikovanih pitanja, ali kraljica očekuje da konačne odluke bude donete narednih dana, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je današnji razgovor u Sendringemu, u kojem su učestvovali i princ od Velsa i Vojvoda Kembridža, bili veoma konstruktivni.

„Moja porodica i ja u potpunosti podržavamo želju Harija i Megan da započnu novi život kao mlada porodica", navodi se u saopštenju.

Iako bi želeli da Hari i Megan ostanu članovi kraljevske porodice sa svim zvaničnim dužnostima, „poštujemo i razumemo želju da žive nezavisnijim životom, a istovremeno će ostati cenjeni članovi familije".

U kraljičinom saopštenju stoji i da će uslediti „prelazni periodu tokom kojeg će par provoditi vreme i u Kanadi i u Britaniji".

„Postoje određena kompleksna pitanja koje porodica mora da reši, pred nama je još posla, ali sam tražila da se konačne odluke donesu narednih dana".

Autor fotografije, Getty Images

Džoni Dajmond

BBC reporter za pitanja kraljevske porodice

Ovo je neverovatno iskrena i neformalna, gotovo lična izjava kraljice.

Ona očigledno žali zbog poteza Hari i Megan - volela bi da oni ostanu u trenutnim ulogama.

Ali ona takođe jasno stavlja do znanja da su oni članovi kraljevske porodice i da će biti cenjeni u porodici kada postanu nezavisni.

Javlja se mnogo pitanja - oko njihovih budućih uloga, odnosa sa ostatkom dvora, ko će šta plaćati (ne, kako tvrdi kraljica, poreski obveznici) i kako će Hari i Megan izdržavati jedno drugo.

Postoji još puno stvari oko kojih se treba dogovoriti. Neće sve izaći u javnost.

I izgleda da kraljica ovo vidi kao proces, a ne kao događaj. Ona piše o prelaznom periodu u kom Hari i Megan dele vreme između Kanade i Velike Britanije.

Kraljica je zatražila da se odluka donese u sledećih nekoliko dana. Ali i o tome bi moglo ponovo da se odlučuje u mesecima i godinama koje dolaze.

„Neobično lično" saopštenje

Istoričar Robert Lejsi rekao je za BBC Radio 4 da je kraljičino saopštenje bilo neobično lično, jer je nekoliko puta upotrebila termine „moja porodica" i „moj unuk".

„To je veoma značajno. Možda su saopštenje uobličili zvaničnici, ali ovo je kraljica koja se obraća građanima i govori o svojoj porodici. I čini mi se da se jasno vidi da je zabrinuta", kaže Lejsi.

Umesto korišćenja formalnih titula za par - vojvoda i vojvotkinja od Saseksa - kraljica ih je jednostavno nazvala „Hari i Megan".

Peni Džunor, autorka knjiga o kraljevskoj porodici, kazala je da joj saopštenje deluje kao da „baka priča o porodici" i dodala da bi na ovaj način mogla da skine pritisak sa leđa vojvotkinje i vojvode.

„Mislim da su u ovom trenutku veoma ranjivi. Deluje da su njih dvoje nesrećni, osećaju se izolovani i nevoljeno i zato je potrebno biti pažljiv", kaže ona.

„Iz ovog saopštenja mi deluje da se porodica zaista prema njima ponela saosećajno", ističe Džunor.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Megan će za vreme sastanka biti u Kanadi sa njihovim sinom Arčijem

Hari i Vilijam demantovali pisanje Tajmsa o sukobu

Vojvode od Saseksa i Kembridža demantovali su „lažne" tvrdnje objavljene u listu Tajms da se njihov odnos pogoršao.

U zajedničkom saopštenju prinčeva navodi se da je priča napisana „zapaljivim jezikom" i da je „uvredljiva".

Tajms je citirao neimenovani izvor koji tvrdi da su princ Hari i Megan osećali kao da ih princ Vilijam konstantno zastrašuje i maltretira.

Njih dvojica će se danas u Sendringemu sastati sa kraljicom Elizabetom Drugom i i princom Čarlsom, a Megan će se uključiti telefonskim putem.

„Uprkos jasnom negiranju, britanski list objavio je neistinituz priču u kojoj se spekuliše o odnosu vojvode od Saseksa i vojvode od Kembridža", navodi se u saopštenju.

„Za braću koja veoma brinu o pitanjima poput psihičkog zdravlja ljudi, upotreba zapaljivog vokabulara na ovaj način je uvredljiva i potencijalno veoma štetna".

Tvrdnje o „siledžijskom" ponašanju princa Vilijama opovrgli su brojni drugi izvori bliski prinčevima.

Hari je u oktobru prošle godine reagovao na spekulacije o navodnoj svađi sa bratom i tada je rekao da su odlučili da idu različitim putem, ali da mnogo voli Vilijama.

Den Vuton, izvršni direktor lista San koji je prvi objavio vest o odluci princa Harija i Megan da se povuku je rekao: „Veoma je neobično da u trenutku kada se prinčevi navodno toliko ne slažu, odjednom izdaju zajedničko saopštenje".

Vuton je za BBC kazao da on ne bi koristio izraz „siledžijstvo", ali da deluje da su odnosi Harija i Vilijama u poslednjih godinu i po dana postali veoma napeti i da je to poremetilo i celu kraljevsku porodicu.

Robert Hardmen, kraljevski biograf i novinard Dejli Mejla rekao je da saopštenje „pokazuje čvrst odnos među braćom i da su zbog toga reagovali veoma brzo".

Autor fotografije, Getty Images

„Traženje izlaza"

Možda Harijeva alergija na medijsko pokrivanje može da se koriguje na kraljevskim događajima kojima prisustvuje. Možda će par biti dostupan za određen broj ceremonija i službi.

Ali stil njihovog razlaza sa porodičnim obavezama, njihova objavljivanje nezavisnosti prošle nedelje, toliko je neučtiv.

Vojvoda je nadmašio buntovnog princa. Megan je u Kanadi sa sinom i psima. Stepen odmetništva izgleda kao prava opasnost po opstanak monarhije.

Zbog toga je današnji sastanak težak.

Možda obe strane mogu da se dogovore tokom sledeća dva dana, osmisle novu strukturu koja bi, kako navode zvaničnici, mogla da oponaša novu generaciju kraljevskih zvaničnika.

Da li će par zaista pristati na sve restrikcije koje zahtevaju njihove funkcije?

Neka vrsta sporazuma će verovatno biti postignuta - ali jasno je da je ovo put u jednom smeru. Princ Hari i Megan traže izlaz.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk