Rusija, Putin i Mihail Mišustin: Šta znamo o novom premijeru Rusije

Mišustin

Autor fotografije, Reuters

Poslanici ruske Dume podržali su predlog predsednika države Vladimira Putina da novi premijer bude Mihail Mišustin.

Za ovaj predlog glasalo je 383 poslanika i poslanica, 41 je bilo uzdržano, a Putin je potpisao zvanično rešenje o postavljenju Mišustina na fukciju.

Očekuje se da sada Mišustin oformi kabinet.

„Predsednik Vladimir Putin održao je radni sastanak sa Mihailom Mišustinom i pozvao ga da preuzme mesto premijera. Uz saglasnost, on je podneo Mišustinovu kandidaturu na razmatranje u Državnoj dumi", saopštila je služba za odnose s medijima Kremlja.

Ko je Mihail Mišustin?

Mihail Mišustin je na čelu Federalne poreske službe od 2010. godine.

Pre imenovanja na tu funkciju, bio je predsednik grupe kompanija UFG, „jedne od najvećih kompanija koje posluju u Rusiji u oblasti upravljanja imovinom i direktnim ulaganjima", navodi se u biografiji 53-godišnjeg Mišustina na sajtu poreske službe.

U državnoj službi je od 1998. godine, kada je preuzeo funkciju zamenika šefa Državne poreske službe Rusije. Od marta 1999. do marta 2004. godine bio je zamenik ministra za poreze.

U periodu 2004-2006. bio je na čelu Federalne agencije za katastar nepokretnosti, a u periodu 2007-2008. na čelu Federalne agencije za upravljanje posebnim ekonomskim zonama.

Kao i Putin, i Mišustin obožava hokej. Zvaničnik je član upravnog odbora Ruske hokejaške federacije i član nadzornog odbora hokejaškog kluba CSKA.

Potpis ispod videa,

BBC na srpskom vodi vas kroz dan koji je ruski predsednik proveo u Beogradu.

„Siromašni" premijer?

Mihail Mišustin nije najbogatiji funkcioner. Po savremenim ruskim standardima čak je i siromašan.

Na ruci je 2013. nosio sat koji je ličio na Zenith Elite Ultra Thin koji je tada mogao da se kupi za 4.200 evra.

Dve godine kasnije, levu ruku mu je ukrašavao švajcarski Tag Heuer Carrera Calibre 6 Heritage - sat koji sada može da se kupi za oko 2.800 evra.

Možda deluje da to nije mala cifra, ali poređenja radi- opozicioni političar Aleksej Navaljni objavio je da sekretara za štampu Dmitrij Peskov nosi sat vredan i do 540.000 evra.

Ni njegova zvanična plata ne ruši rekorde: na čelu Federalne službe za poreze 2010. godine prijavio je prihod od 78 miliona rubalja, što je oko 1,1 milion evra, ali je u državnoj službi zarađivao oko 30 miliona rubalja godišnje, što je oko 430.000 evra. Poslednji dostupni podaci o prihodima za 2018. godinu, pokazuju da je zarađivao 18 miliona rubalja, odnosno oko 260.000 evra.

Međutim, supruga kandidata za premijera našla se na listi najbogatijih žena zvaničnika na Forbsovoj listi za 2014. godinu, zauzevši deveto mesto sa prihodom od 160,1 miliona rubalja (230.000 evra).

Imaju stan od 141 kvadratnog metra i automobil ford kuga registrovan za Mašustinovu suprugu.

Zašto je Medvedev podneo ostavku?

Dojučerašnji premijer Dmitrij Medvedev podneo je ostavku i raspustio vladu samo nekoliko sati nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin u parlamentu izneo planove za promenu ustava.

Iznenadna odluka ruskog predsednika dogodila se četiri godine pre kraja njegovog mandata. Prema aktuelnom ustavu, on neće moći da se ponovo kandiduje za predsednika.

U govoru pred poslanicima oba doma parlamenta, Putin je najavio da će građani glasanjem odlučiti o promenama čiji je cilj da moć predsedništva prebace na parlament.

Medvedev je izjavio da će Putinovi predlozi značajno promeniti „balans moći" izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u Rusiji.

Potpis ispod videa,

20 godina u 20 sekundi: Kako se menjao Vladimir Putin

Putin je od Medvedeva tražio da pređe na funkciju zamenika predsednika Saveta za bezbednost, a nešto kasnije je za novog premijera nominovao direktora poreske službe Mihaila Mišustina.

Izvori BBC-ja iz ruske vlade kažu da ministri nisu znali šta će se desiti - jedan je rekao Putinova odluka bila „potpuno iznenađenje".

Medvedev je nekoliko godina bio premijer, a predsednik od 2008. do 2012. godina, menjajući funkcije sa Putinom, koji mu je bliski saradnik.

Ruski ustav predsednicima dozvoljava dva uzastopna mandata na vlasti.

Vlada u ostavci biće na funkciji do izbora nove.

Sekretar Jedinstvene Rusije Andrej Turčak saopštio da će ga ta stranka podržati i rekao da će Dmitrij Medvedev ostati lider stranke.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk