Nauka, dinosaurusi i izumiranje: „Definitivno je za sve kriv asteroid"

Artwork of asteroid impact Image copyright MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Da li su dinosaurusi nestali posle udara asteroida ili posle gigantske erupcije vulkana?

To je rasprava koja se u poslednje vreme vodi u naučnoj javnosti, a sada grupa naučnika tvrdi da ima konačan odgovor.

„To je bio asteroid", oduševljeno je za BBC rekao profesor Pol Vilson.

Analiza sedimenata okeana koju je napravio sa ekipom saradnika pokazala je da erupcija velikih vulkana u Indiji nije u toj meri poremetila klimu i dovela do izumiranja dinosaurusa.

Vulkani mogu da izbace ogromne količine gasova u atmosferu, a to dalje može da dovede do zagrevanja ili hlađenja planete.

Dekan platoi, kako se još naziva vulkanski teren u Indiji, zaista su veliki - radi se o hiljadama kubika stena koji su posle brojnih erupcija završili na kopnu.

Ali istraživanje koje je predvodio Vilson, a učestvovali i profesori iz različitih evropskih zemalja i Amerike, nagovestilo je da postoji razlika u posledicama i tajmingu vulkanskih erupcija.

Ova grupa naučnika sprovela je bušenje morskog dna u severnom Atlantiku.

„Sedimenti pronađeni na dnu okeana puni su podvodnih mikroskopskih organizama koji su zovu Foraminifera", objasnio je Vilson.

„Ima ih oko hiljadu u kafenoj kašičici sedimenta. A njihove školjke možemo da koristimo da vidimo kakvi su hemijski sastav okeana i temperatura. Tako možemo do detalja da proučimo promene koje su se desile uoči istrebljenja neke vrste", dodaje on.

Image copyright Max Alexander/B612/Asteroid Day

Vilson je kazao da su simuliranjem promene temperature koje dovode do situacija u kojima vulkani emituju štetne gasove došli do zaključka da su te erupcije desile par stotina hiljada godina pre udara meteora.

„Utvrdili smo da se udar asteroida poklapa sa izumiranjem dinosaurasa".

Istraživali su krater prečnika 200 kilometara u Meksičkom zalivu i smatraju da bi upravo tu moglo da bude mesto udara asteroida.

Kada udari u Zemlju, objekat veličine grada bi urzokovao cunami i požare velikih razmera. Istovremeno, raspršio bi milijarde tona kamenja, zemlje i drugih ostataka.

Ali naučnici su nedavno utvrdili da je asteriod pogodio stene bogate sumporom. Kada se sumpor oslobodi i ode visoko u atmosferu, dolazi do hlađenja i klimatskih promena koje otežavaju život biljkama i životinjama.

Kako pokazuju podaci o fosilima, dinosaurusi, osim ptica, nisu mogli da prežive takve promene. Za razliku od njih, sisari su uspeli da preživ.

Novo istraživanje objavljeno je u magazinu Nauka (Science).


Udar koji je izmenio život za Zemlji

  • Naučnici danas smatraju da je asteriod prečnika 12 kilometara udaio u Zemlju pre 66 miliona godina
  • Krater je bio prečnika 200 kilometara, veći deo nalazi se u vodi
  • Deo kratera koji je na kopu prekriven je krečnjakom
  • Stručnjaci su bušili u krateru da bi rekonstruisali sled događaja
  • Tvrde da bi ovakav udara moga da dovede do masovnog izumiranja vrste

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Više o ovoj priči