Hari i Megan: „Čist razlaz“ sa kraljevskom porodicom - šta dalje

Harry and Meghan

Autor fotografije, Karwai Tang

Princ Hari i Megan više neće koristiti kraljevske titule i neće primati novac iz javnih sredstava za obavljanje kraljevskih dužnosti, saopštila je Bakingamska palata.

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa navode i da nameravaju da vrate 2,4 miliona funti - koliko je koštalo renoviranje rezidencije Frogmor plaćeno novcem poreskih obveznika. Ova kuća u Vindzoru ostaće njihov porodični dom u Velikoj Britaniji.

Par više neće formalno predstavljati kraljicu, a novi aranžman stupa na snagu na proleće ove godine, saopšteno je iz palate.

Hari i Megan najavili su da neće biti „viši" članovi kraljevske porodice ranije ovog meseca.

U izjavi se navodi da je posle „višemesečnih razgovora i skorašnjih dogovora" britanska kraljica Elizabeta Druga „zadovoljna što smo zajedno pronašli konstruktivno rešenje za mog unuka i njegovu porodicu".

„Hari, Megan i Arči će uvek biti veoma voljeni članovi moje porodice", piše u saopštenju njene palate.

„Razumem sa kojim izazovima su se suočili zbog intenzivne pažnje tokom poslednje dve godine i podržavam njihovu želju za samostalnijim životom.

„Želim da im se zahvalim na njihovom predanom radu u ovoj zemlji, Komonveltu i šire, i posebno sam ponosna na to kako je Megan brzo postala deo porodica.

„Čitava moja porodica se nada da će im današnji dogovor omogućiti da započnu izgradnju srećnog i mirnog novog života."

Iz Bakingamske palate kažu da Hari i Megan shvataju da se od njih očekuje da odstupe sa kraljevskih dužnosti, kao i da više neće imati zvanična vojna zvanja.

„Više neće primati novac iz javnih sredstava za obavljanje kraljevskih dužnosti.

„Iako više ne mogu formalno da zastupaju kraljicu, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su jasno stavili do znanja da će sve što budu radili i dalje biti u skladu da vrednostima Njenog Veličanstva.

„Oni neće više koristiti kraljevske titule jer više neće obavljati dužnosti kao članovi kraljevske porodice."

Iz palate je saopšteno da neće komentarisati kakvi su dogovori kada je u pitanju bezbednost para.

Autor fotografije, PA Media

„Kada su prvi put saopštili šta žele, govorili su o progresivnoj ulozi unutar kraljevske porodice, navodeći da žele da odstupe sa kraljevskih dužnosti.

„Ovo nije odstupanje, ovo je potpuno povlačenje", rekla je BBC dopisnica za kraljevsku porodicu Denijela Ralf za BBC Radio 5.

Ona je dodala da je i „pitanje koje će im i u narednim godinama visiti nad glavom" to kako „će izgledati njihov komercijalni život".

„To će biti test integriteta za Harija i Megan", istakla je Ralf.

U saopštenju Bakingamske palate se navodi da će njih dvoje nastaviti privatno da se bave pokroviteljstvom i udruženjima.

Analiza Džonija Dajmonda, BBC dopisnika za kraljevsku porodicu

„Teško je zamisliti čistiji rastanak"

„Oni će uvek biti voljeni članovi moje porodice", napisala je kraljica.

I to je to. Nema titula, nema kraljevskih dužnosti, nema vojnih činova, putovanja, a većinu vremena provodiće u Kanadi, bez novca poreskih obveznika.

Teško je zamisliti čistiji rastanak od ovog. Hari i Megan su i dalje članovi kraljevske porodice, iako u praksi to više nisu.

Prvobitno se razgovaralo o mešovitom životu -u kom bi Hari i Megan nastavili sa nekim kraljevskim zaduženjima, ali bi provodili vreme u Kanadi i Velikoj Britaniji.

Ali bilo je previše kontradiktornosti i opasnosti da dođe do sukoba interesa.

I dalje postoji dosta stvari koje treba raščistiti.

Ceo dogovor će za godinu dana biti ponovo razmotren.

Ali Harija i Megan čeka novi život - i dalje će biti javne ličnosti, to je sigurno.

Šta se dogodilo?

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su saopštili 8. januara da više neće biti „viši" članovi kraljevske porodice.

U dokumentarnom filmu TV stanice ITV emitovanom prošle godine, Megan je priznala da joj majčinstvo deluje kao „borba" zbog ogromnog interesovanja medija.

Princ Hari je takođe komentarisao navode o raskolu između njega i brata Vilijama, vojvode od Kembridža, rekavši da idu „različitim putevima."

Vojvotkinja je u oktobru pokrenula pravne korake protiv dnevnika Mejl on Sandej zbog, kako tvrdi, nezakonitog objavljivanja njenih privatnih pisama.

Par je rekao da namerava da „uspostavi progresivnu novu ulogu" za sebe, navedeno je u saopštenju o povlačenju koje je par objavio i na Instagramu.

Dodali su da nameravaju da „rade na tome da postanu finansijski nezavisni."

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Megan, Hari i kraljica u junu 2018. godine

Pet dana kasnije, posle sastanka sa prinčevima - Čarlsom, Vilijamom i Harijem - kraljica je saopštila da je pristala na „prelazni period" tokom kojeg će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa naizmenično provoditi vreme u Kanadi i Velikoj Britaniji.

U kraljičinom saopštenju navodi se da ona potpuno podržava njihovu želju za novom ulogom, ali „da bi više volela da nastavljaju u potpunosti da obavljaju kraljevske dužnosti".

„Moja porodica i ja u potpunosti podržavamo želju Harija i Megan da započnu novi život kao mlada porodica", navedeno je tada u izjavi Bakingamske palate.

Nacrt za budućnost?

Na neka pitanja o budućnosti ovog para i dalje nema odgovora, kao recimo kakav će biti njihov imigracioni status i hoće li plaćati porez u Velikoj Britaniji ili Kanadi, gde bi trebalo da borave.

Ne zna se da li Megan i dalje namerava da uzme britansko državljanstvo - ovo bi zahtevalo da određeni vremenski period provodi u Velikoj Britaniji.

Bivši portparol kraljice Diker Arbajter ocenjuje da novi dogovor kraljevsku porodicu dovodi iz krizne u prihvatljivu situaciju.

„Ovo je situacija u kojoj svi dobijaju. Ovo je najbolji dogovor do kog su mogli da dođu.

„Ovo je situacija u kojoj može da se funkcioniše, a biće ponovo razmotrena za godinu dana što pokazuje da su vrata i dalje možda ostala odškrinuta", kaže on.

Čime će se baviti Megan i Hari?

Par nije saopštio detalje kakva će tačno biti njihova uloga u budućnosti i gde će je „igrati".

Princ Hari i Megan planiraju da pokrenu humanitarnu organizaciju koja će raditi na globalnom nivou, ali posebna pažnja biće posvećena Americi i Africi.

Kada su bili na prvoj turneji sa sinom prošle godine Megan je devojčicama u siromašnim delovima Južne Afrike rekla da saoseća sa njima i „kao obojena žena i kao njihova sestra".

Autor fotografije, Getty Images

I princ Hari je govorio o posebnoj ljubavi prema Africi, opisujući taj kontinent kao „mesto na svetu na kom se najviše oseća kao svoj na svome".

Ovaj par će u okviru humanitarnog rada verovatno pomagati i ženskim organizacijama.

Kako će zarađivati za život?

Trenutno im pravila zabranjuju da „zarađuju za život na bilo koji način", ali odstupanjem sa mesta „viših" članova kraljevske porodice mogli bi da se zaposle sa punim radnim vremenom.

Dejvid MekKler, autor knjige o troškovima života kraljevske porodice kao i načinima kako ga stiču, kaže da oni već imaju novac i da bi mogli i više da zarade od televizija u budućnosti.

Megan je dobijala 50.000 dolara po epizodi u TV seriji Odela (Suits). Iako više ne radi kao glumica, dobija naknadu kada god se serija emituje.

Autor fotografije, Reuters

Troškove života vojvode i vojvotkinje - poput stanovanja, putovanja i odeće - trenutno plaća Harijev otac, jer time predstavljaju kraljicu.

Princ od Velsa finansira sinove i njihove porodice prihodima od Kornvolskog vojvodstva.

Istoričar koji se bavio kraljevskom porodicom Hugo Vikers rekao je za BBC da nije uveren da će planovi para biti ostvareni.

„Oni misle da mogu da rade mnoge stvari zajedno, ali mnogo je verovatnije da će ako ne budu pažljivi, možda završiti kao javne ličnosti sa blago propalim karijerama".

Hari i Megan predstavljaju osobe pod „međunarodnom zaštitom", što znači da moraju imati naoružano obezbeđenje londonske policije.

Gde će živeti?

Planiraju da žive na relaciji između Severne Amerike i Velike Britanije.

Pre rođenja Arčija u aprilu uselili su se u novu kuću u Vindzoru.

Hari i Megan su uzeli produženi odmor tokom božićnih praznika i proveli su ih u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija.

Dok je snimala seriju Odela, Megan je dugo živela u Torontu, tamo je stekla i prijatelje.

Verovatno će porodica provoditi vreme i u Kaliforniji, gde je Megan odrasla i gde joj živi majka Dorija Regland.

Njen otac Tomas Markl, sa kojim Megan slabo komunicira, živi u Meksiku.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk