Prevoz životinja koje su ljudima „emotivna podrška“: U avion samo s potvrdom

paun Image copyright Reuters
Natpis na slici Paun koji je deo emotivne terapije vraćen je sa leta na aerodromu u Njuvarku 2018.

Sjedinjene Američke Države nastoje da ograniče broj životinja koje besplatno mogu da lete avionom.

Ministarstvo za transport je predložilo da se ovo pravo ograniči i psima koji pomažu ljudima s invaliditetom.

Do ovog predloga je došlo jer je porastao broj putnika koji lažno tvrde da im kućni ljubimci pomažu zbog invaliditeta ili u terapiji.

Pre nego što stupi na snagu, oko ovog predloga vodiće se javna rasprava.

Predložene promene bi značile i da životinje koje pružaju emotivnu podršku, više nemaju prava poput životinja koje su od pomoći ljudima s invaliditetom.

Ukoliko putnici vode sa sobom životinje koje im pomažu sa problemima u mentalnom zdravlju, one bi morale da prođu posebnu obuku.

Američke aviokompanije su pozdravile ovaj predlog, jer se broj životinja na letovima povećao, kao i broj žalbi zbog incidenata kao što su ujedi.

„Aviokompanije žele da svi putnici i osoblje na letu bude bezbedni i mi smo sigurni da će ovaj predlog učiniti da let avionom bude zdravije i bezbednije iskustvo za sve", rekao je Nikolas Kalio, predsednik industrijskog lobija aviokompanija u SAD.

Promene koje se najavljuju u Americi se u Velikoj Britaniji odavno sprovode. Na britanskim letovima su zabranjene životinje koje ljudima pružaju emotivnu podršku ljudima.

Na britanskim letovima dozvoljeno je uvesti samo pse vodiče i pse koji pomažu ljudima sa invaliditetom.

Aerodrome u Americi su prethodnih godina sve češće posećivali neuobičajeni putnici - ljudi su na letove pokušavali da unesu ćurke, paune i veverice, zbog kojih su na kraju aviokompanije i donele nova pravila.

Na letovima američkih aviokompanija zabranjeno je uneti žabe, kune, ježeve i koze, čak iako su životinje koje pomažu ljudima u terapiji.

Delta erlajns je zabeležila u 2018. godini da su neki putnici pokušali da u avion unesu ćurane, oposume, zmije i pauke.

Predlog Ministarstva za transport omogućio bi aviokompanijama da nametnu pravila putnicima, kao i da dobiju potvrdu o tome da li im životinja zaista pomaže u terapiji.

Međutim, aviokompanijama ne bi bilo dopušteno da odbiju prevoz životinja na osnovu toga koja je životinja u pitanju, ako one zaista pomažu osobama s invaliditetom.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Povezane teme

Više o ovoj priči